Opmerkelijk verhaal: Belgische veldrijder Jens Adams vond zijn gestolen fietsen (27.000 euro) terug in... Rusland

Jens Adams kreeg op Facebook een melding van een onbekende Rus. Het is al met al een frustrerend verhaal voor de Belg.

UCI cyclo-cross World Cup 2022 - 2023 Gavere elite men

Jens Adams zien we bijna altijd terug in de top 10 van de topcrossen in de winter. De 31-jarige Belg die in de cross een eenmansteam met sponsoring van Chocovit op poten zette, rijdt op fietsen van Stevens. Met drie stuks ter waarde van 27.000 euro gaat hij in het weekend op pad.

Bende

Dat wilde hij ook doen in februari, maar toen hij in zijn garage ging kijken, kreeg hij de schrik van zijn leven. Hij had net getraind en zag bij thuiskomst dat er iets niet pluis was.

"Ik kwam thuis aan en zag dat er een fietszak buiten hing, wat ik al heel raar vond. Toen ik de zak terug in de garage wilde leggen, bleek dat er ingebroken was in mijn auto. Die stond klaar om naar de cross te vertrekken, met mijn drie fietsen aan boord. Die waren allemaal weg, samen met nog wat wielen", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Adams bleek niet het enige slachtoffer. In de buurt werden veel meer diefstallen gemeld. "Het was een echte plaag van fietsendiefstallen, vermoedelijk allemaal door dezelfde bende."

Rusland

Die bende heeft blijkbaar een Russische link, want daar vond Adams zijn fietsen op bijzondere wijze weer terug. Via een bericht op Facebook.

"Van een onbekende Rus. Op een Russische tweedehandssite had hij één van mijn fietsen gezien, een gepersonaliseerd exemplaar, met mijn naam gegraveerd in de lak. Hij volgde de koers een beetje en wilde bij mij checken of het normaal was dat mijn fiets op die site stond."

Helaas zag Adams het allemaal net wat te laat. "Probleem is dat ik dat bericht pas deze week heb gelezen en die man had ondertussen mijn fiets al gekocht. Ik heb hem pas nadien laten weten dat de fiets gestolen was, waardoor we in een wat vreemde situatie zitten. Hij voelt zich schuldig omdat hij betaald heeft voor een gestolen fiets van mij, maar kan daar zelf niks aan doen. Die man probeert mij echt wel te helpen."

Frustrerend

Adams speurde verder en kwam erachter dat ook zijn andere twee fietsen op de site waren verkocht. Hij achterhaalde zelfs wie ze te koop aanbood.

"Op zich weten we best veel over die man: een naam, een weliswaar wisselend adres en ook telefoonnummer. Neen, ik heb nog niet gebeld. Ik kan zelf ook geen profiel aanmaken op de site, omdat je enkel kan registreren met een Russisch telefoonnummer."

Hij kan er dus niet heel veel mee. Extra frustrerend. "Ik weet nu dat mijn fietsen ergens in de buurt van Moskou rondrijden, maar daar schiet ik niet veel mee op. Ik hoop dat er nog een oplossing komt, maar voor mij is dit allesbehalve een leuk verhaal."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022