Deze 5 renners moet je absoluut níét in je Tourpoolteam nemen

Trap er niet in! Onze redacteur stelt een lijstje samen met renners die je volgens hem zeker niet moet opnemen in je Tourteam.

La Flche Wallonne 2023 elite

Diclaimer vooraf: ik heb een naam hoog te houden als het gaat om precies de verkeerde mensen in het lijstje zetten met welke renners je absoluut níét in je Tourpoolteam moet opnemen. In 2020 moest ik zelfs uitgebreid m'n excuses maken aan Richie Porte en vorig jaar gaf een uitverkiezing in de lijstje Louis Meintjes opeens vleugels.

Dus als je wilt, kun je dit lijstje ook interpreteren als eentje met de ultieme tips die leiden tot Tourpoolwinst, maar volgens mij kun je deze vijf renners toch beter niet nemen...

1) Mikel Landa

Er zijn tal van redenen om Mikel Landa wél op te nemen in je Tourteam. Zo start hij in z'n eigen Baskenland en reed hij een prima voorjaar met een derde plek in de Waalse Pijl en een tweede plek in het algemeen klassement van de Ronde van Baskenland. Bovendien zit hij prachtig op z'n fiets.

Maar toch, Landa is en blijft ook een beetje een brokkenpiloot. Er is altijd wel iets met de 33-jarige Bask. Daarbij reed hij een vrij zwakke Dauphiné in voorbereiding op de Tour. Je kunt je virtuele miljoenen of punten dus beter aan een jongere klassementsrenner uitgeven wat mij betreft.

2) Dylan van Baarle

Huh? Van Baarle is toch in fantastische vorm getuige z'n Nederlandse titel? En Van Baarle is toch een klasbak? Ja, allemaal waar. Maar Dylan van Baarle staat in dit lijstje symbool voor twee soorten renners waar je me uit moet kijken. En dat zijn..

A: Nederlanders. Je wil vanuit chauvinistische overwegingen toch altijd graag een renner met een Nederlands vlaggetje achter z'n naam in je team opnemen. Maar beter kijk je puur zakelijk naar je team. Is Jasper Philipsen in deze Tour met heel veel hoogtemeters niet een betere optie dan Fabio Jakobsen? (Antwoord: ja.)

B: renners uit grote ploegen die daarin niet de kopman zijn. Van Baarle zal al z'n watts gebruiken door op kop te rijden van het peloton. En als-ie eens meezit in een bergrit dan zal hij zich waarschijnlijk nog terug moeten laten zakken om op het laatst nog wat hulp te bieden aan Vingegaar.

Hoe goed Dylan van Baarle dus ook is, en hoe aanlokkelijk het is de renner in de Nederlandse kampioenstrui te nemen: niet doen.

3) Mark Cavendish

Ik sluit niet helemaal uit dat Mark Cavendish het etapperecord van Merckx op de Champs-Elysees uit de boeken rijdt, zoals hij ook de sprint in de laatste etappe van de Giro won. Maar de kans dat hij er niet echt aan te pas komt deze Tour is veel groter.

In de Giro had hij al alle moeite om ereplaatsen bij elkaar te rijden en dan is de concurrentie in de Tour ook nog eens veel groter. Kies ook hier weer met het verstand; je kunt nog beter iemand als Jordi Meeus nemen (waarschijnlijk minder punten/miljoenen en het levert je meer op, beloofd) dan Cav.

4) David Gaudu

Dat grappige Fransmannetje met z'n brilletje heeft een goed sprintje bergop in huis en rijdt daarbij ook nog een aardig klassement. Zou dus in principe een prima keuze zijn in deze Tour. Maarrrrrrrr... In de Dauphiné was-ie nergens. Hij praatte dat nog recht door te stellen dat het om juli gaat in plaats van juni. Leuk quoteje, maar ik heb er niet zoveel vertrouwen in.

5) Enric Mas

Enric Mas was na een teleurstellende Tour aan het einde van het vorige seizoen de enige die Tadej Pogacar weerwerk kon bieden en werd tweede in de Vuelta. Die stijgende lijn trok-ie niet echt door in 2023. Sterker nog, het wordt alleen maar minder met Spaanse Hendrik.

Als je een grafiekje maakt van zijn resultaten op ProCyclingStats dan ziet die er ongeveer zo uit als de afdaling van een col van buitencategorie. Hij begon bijvoorbeeld nog met een prima klassering in de Tirreno, maar ook hij gaf in de Dauphiné niet thuis. Nu is dat altijd een beetje lastig om iemand daar op af te rekenen, maar ook hier zegt mijn gevoel dat het niet de Tour gaat worden van Mas.

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023