Thomas Dekker ziet één favoriet: 'Als Pogacar nu nog wint, dan is hij in de basis vijf keer beter dan Vingegaard'

Thomas Dekker is ervan overtuigd dat de strijd om het algemeen klassement niet héél spannend gaat worden. Hij ziet één topfavoriet.

Tour de France 2022 stage 14

In de algemene opinie zijn er slechts twee topfavorieten: Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Analist Thomas Dekker vertelt in Live Slow, Ride Fast dat hij het daarmee eens is. "Het gaat deze hele Tour - buiten pech - maar om twee renners. En eigenlijk denk ik dat het maar om één iemand gaat. Pogacar heeft veel trappen gelopen met zijn arm in het gips, maar Vingegaard is niets tegengekomen. Dan zou het gek zijn als ze hetzelfde niveau hebben."

Pogacar brak zijn pols in Luik-Bastenaken-Luik en de aanloop naar de Tour de France was niet ideaal. Al zou de Sloveen nog iets kunnen verbloemen in het begin van de Tour de France. "De eerste negen dagen zijn op het lijf van Pogacar geschreven. Na negen dagen zouden we kunnen denken: hier is hij goed doorheen gerold. Alleen het kan bijna niet dat hij het ten opzichte van Vingegaard in week twee en drie gaat volhouden."

Halve boeven

Niet in de laatste plaats ook door het verschil in de ploegen waarvoor ze rijden. "Er is bij Jumbo-Visma niets aan het toeval overgelaten. Als ploeg kaderen ze werkelijk alles af. Pogacar rijdt bij een ploeg (UAE Team Emirates, red.) waar de omkadering met Gianetti en Matxín halve boeven zijn. Die vinden het vooral leuk voor hun eigen ego. Om het verschil maar aan te geven."

"Tot dag negen zou hij het kunnen faken. Als Pogacar nu wint dan is hij in de basis gewoon vijf keer beter dan Vingegaard, maar ik denk dat er bijna geen beginnen aan is. Er staat namelijk ook een heel andere Vingegaard dan vorig jaar. Ik zie hem steeds vinniger omhoog rijden. Hij is écht beter geworden als algemene wielrenner. Aan alle interviews zie je dat hij ook écht gegroeid is."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022