Column | Het grote Tourbeest verslindt alles: de Giro Donne moet een andere plaats op de wielerkalender krijgen

Onze redacteur zag alleen Annemiek van Vleuten in een roze trui in het zwembad springen. Maar geen koersbeelden. Het moet anders met de Giro Donne; niet meer tijdens de Tour.

Giro dÕItalia Donne 2023 stage 6

Waarschijnlijk lees je deze column niet. En als je 'm dan toch al leest, werd je getriggerd door het woord Tour in de titel van dit verhaal over de Ronde van Italië oor vrouwen. Voor wie het gemist heeft - en daarvoor hoefde je niet eens onder een steen te liggen: die werd de afgelopen negen dagen verreden.

Annemiek van Vleuten won. Ik zag er niks van. De koers was weggestopt in de krochten van de digitale kanalen van Eurosport. De NOS? Een paar flitsen in de Sportjournaals, dat was het. En dat terwijl de Vuelta Femenina, toch echt wel een veel minder aansprekende koers dan de Giro Donne, nog op live weekenduitzendingen kon rekenen.

Op social media zag ik Van Vleuten in een roze trui samen met haar ploeggenoten in Sardijns zwembad springen, Fem van Empel dook bij een bevoorrading onder een bidon door en Lidl-Trek stak z'n Italiaanse ster Elisa Longo Borghini een hart onder de riem na haar val in een afdaling.

Maar de echte koers, die ging langs me heen.

Het Tourbeest

De reden? Ergens in Frankrijk schijnt ook nog een koersje bezig te zijn. Misschien heb je er weleens van gehoord: de Tour de France, een wedstrijd die sinds 1903 bestaat en sindsdien enige naam en faam heeft opgebouwd. Om niet te zeggen dat je hem zou kunnen omschrijven als Het Grote Al Het Andere Wielrennende Verslindende Tourbeest.

Als de Tour bezig is, dan heeft de gemiddelde wielerliefhebber geelgroenwitte oogkleppen met rode bolletjes op. Zo schijnt het laatst nogal gewaaid te hebben en is er een kabinet gevallen. Ik heb er niks van meegekregen. Een dagindeling ziet er zo uit: wielerpodcasts luisteren, live Tour de France kijken, eten (met een wielerpodcast), een avondwandeling (met een wielerpodcast), Vive Le Vélo en De Avondetappe kijken en dan in slaap vallen (met een wielerpodcast) en dromen over wielrennen - de oplettende lezer heeft door: er zijn erg veel wielerpodcasts.

De conclusie: het is een erg slecht idee andere wielerwedstrijden te organiseren ten tijde van de Tour de France en de Giro Donne sneeuwt volledig onder. Daarom: geef die koers een nieuwe plek op de kalender. Een week voor de Tour is de meest simpele verplaatsing. Maar waarom niet net als bij de Tour de France Femmes een week na de Giro voor mannen, met een weekendje dubbelen?

Ja, een heel goed idee. Jammer dat niemand deze column leest omdat hij niet over de Tour de France gaat.

Columns
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023