Rit weer vervolgd, gesproken over olie op de weg, meerdere uitvallers, schade Kelderman lijkt mee te vallen

De veertiende etappe van de Tour de France werd tijdelijk stilgelegd na een zware valpartij in de openingsfase van de rit naar Morzine.

Tour de France 2023 - stage 13

Door een regenbui waren de wegen een beetje glad geworden en Arthur van Dongen van Jumbo-Visma meldde aan de NOS dat er ook wat olie op de weg zou hebben gelegen. Het peloton werd in de beginfase dan ook opgeschrikt door een crash waar een groot deel van het peloton bij betrokken was. Doordat ziekenwagens hun handen vol hadden aan de slachtoffers werd de race tijdelijk stilgelegd.

De grootste slachtoffers waren Antonio Pedrero van Movistar en Louis Meintjes van Intermarché-Circus-Wanty. Zij verdwenen uit de Tour de France. Meintjes was de nummer dertien in het algemeen klassement, de Zuid-Afrikaan brak zijn sleutelbeen bij de crash. Andere zwaar gehavende renners: Maxim Van Gils, Adrien Petit, Clément Berthet, Frederik Frison en Mathieu Burgaudeau.

Ook een aantal Nederlanders kwam in aanraking met het asfalt, waaronder Mike Teunissen en Wilco Kelderman. Die laatste, een belangrijke knecht van Vingegaard uiteraard, heeft volgens Van Dongen last van zijn knie en heup, maar al met al leek de schade mee te vallen. Verder lagen ook onder anderen Daniel Felipe Martínez, Jai Hindley en Ion Izagirre erbij.

Nadien gaf ook Esteban Chaves op. De Colombiaan lag ook bij de val, moest lossen op een klim van derde categorie en gaf er de brui aan. In de de afdaling van de eerste klim volgde nog een valpartij, waarbij Romain Bardet en James Shaw de grootste slachtoffers waren. Ook zij moesten opgeven.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023