Frans Maassen over strijd op Joux Plane: 'Het was koersvervalsing, waar we een beetje geluk hadden'

De eerste dag in de Alpen draaide uit op een geweldig gevecht tussen Pogacar en Vingegaard. Met één seconde winst voor de Deen.

Tour de France 2023 - stage 14

Jumbo-Visma legde de hele dag een enorm tempo op in de hoop om Pogacar te kunnen breken, maar op de Joux Plane was het de Sloveen die besloot aan te vallen. Vingegaard moest even lossen, maar kon uiteindelijk toch weer terugkeren vooraan.

Op de top van de Joux Plane lagen ook nog bonificatieseconden te sprokkelen. Het was Vingegaard die Pogacar verraste. "Het was een film waard", aldus Frans Maassen na afloop tegen Sporza. "Een prachtige dag voor de wielersport, denk ik. We dachten dat we de koers in handen moesten nemen. We hebben fantastisch gereden om iedereen te afmatten, inclusief Pogacar."

Dat gebeurde niet. Sterker nog, op de Joux Plane wist Pogacar een gat te slaan. "Er was geen paniek, maar het was een andere situatie. Vanaf dan was het knokken om terug te komen, en gelukkig lukte dat. Hij heeft zijn eigen tempo gereden. Dat hij terugkwam was weer een mentale tik. Op de top was wel koersvervalsing, waar we een beetje geluk had."

Pogacar viel namelijk net onder de top nogmaals aan, maar werd opgehouden door twee motoren. "Maar Jonas was wel bij de pinken en loopt uiteindelijk één seconde uit. We hebben fantastisch gereden en al met al was het een prachtig gevecht."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023