Merijn Zeeman over traumatische Tourverlies Roglic: 'Ik had het gevoel of een zeer dierbaar iemand was overleden'

Merijn Zeeman is de succescoach van Jumbo-Visma, maar na het verlies van de Tour 2020 vroeg hij zich af of hij dat nog wel wilde.

Tour de France 2023 - stage 11

In Het Plan, een onlangs verschenen boek over Jumbo-Visma dat is geschreven door Nando Boers, vertelt Zeeman uitgebreid over de traumatische ervaring in de Tour de France 2020, waarin Primoz Roglic in de slottijdrit de eindzege verspeelde aan de ontketende Tadej Pogacar. Het zorgde voor littekens bij de sportief directeur van Jumbo-Visma.

Hij twijfelde zelfs een tijdlang over het doorzetten van zijn werkzaamheden bij de Nederlandse wielerploeg. "Mijn eerste reactie was: ik kap ermee. Dit was zo hard, en deed zoveel pijn, dat ik dacht: wil ik dit nog wel? Als ik me zo kut kan voelen over iets, waarom doe ik het dan nog?", aldus Zeeman.

Klotegevoel

Het duurde even voor de passie terugkeerde. Pas in de eerste maanden van 2021 voelde Zeeman weer motivatie voor zijn werk. "Ik deed mijn werk in 2020 wel, en Primoz won Luik-Bastenaken-Luik en daarna de Vuelta en er waren verder ook best wel een paar dingen waar ik lol in had, maar het duurde heel lang voordat ik echt de energie weer had."

Zeeman heeft geleerd de sport de sport te laten en te accepteren dat je vaak niet wint. "Natuurlijk kijk ik na een verloren koers terug en analyseer ik de wedstrijd, maar dat kan niet betekenen dat je drie maanden lang elke dag, de hele dag, met een klotegevoel rondloopt en dat niks je verder meer kan interesseren. Ik wil uit deze jaren ook de diners thuis met vrienden herinneren, de avonden dat ik niet aan wielrennen dacht. Ik had het gevoel alsof er een zeer dierbaar iemand was overleden, op dat niveau zat ik."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023