Dumoulin met mond vol tanden na tijdrit Vingegaard: 'Dit is de beste tijdrit ooit gereden in het wielrennen'

Jonas Vingegaard zette op fenomenale wijze de Tour de France naar zijn hand. Hij pakte liefst 1 minuut en 38 seconden op Pogacar.

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

Analist Tom Dumoulin was er een beetje stil van na afloop bij de NOS. "Ik heb er geen woorden voor. Waanzinnig, weergaloos. Bergop, maar ook bergaf. Dit heb ik nooit gekund, hoor. Dit is de beste tijdrit ooit gereden in het wielrennen."

De nummer drie - Wout van Aert - was zelfs 2 minuten en 51 seconden langzamer dan Vingegaard. "Drie minuten op Van Aert! Meer dan anderhalve minuut op Pogacar. Dit had ik niet gedacht. Dit heeft Jumbo-Visma niet kunnen indenken, Vingegaard niet, ik niet. De Tour lijkt hiermee beslist te zijn."

Fietswissel

Dumoulin benadrukt dat Pogacar ook een prima tijdrit heeft gereden. "Ik stel alleen vragen bij de fietswissel. Het was twaalf seconden van stilstand tot hij geduwd werd. Als je de klimtijd van Vingegaard ziet, ook op de klim, blaast hij hem weg op zijn tijdritfiets. Pogacar zal nog slecht slapen van die fietswissel, maar goed, het heeft hem ook de winst niet gekost."

De ex-wereldkampioen tijdrijden raakte niet uitgesproken over de prestatie van Vingegaard. "De eerste klim was al solide, de afdaling was weergaloos. Hij reed strakke bochten. Op de limiet, maar heel gecontroleerd. Hij pakt in iedere bocht een seconde en dan heeft hij zoveel meer snelheid. Dat zijn zo drie of vier seconden per bocht."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023