Thijs Zonneveld ergert zich aan tijdritaanpak UAE: 'Dan denk ik: get your shit together'

Tadej Pogacar kreeg een draai om zijn oren van Jonas Vingegaard tijdens de individuele tijdrit. Hij verloor 1 minuut en 38 seconden.

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

Algemeen Dagblad-analist Thijs Zonneveld vertelt in In het Wiel dat hij onder de indruk was van Vingegaard, maar tegelijkertijd ergerde hij zich aan het optreden van de ploeg van Pogacar: UAE Team Emirates. "Vingegaard was een stuk beter, maar je zag ook dat Jumbo zoveel beter is voorbereid dan UAE. Ergens erger ik me eraan. Ik denk soms: get your shit together."

UAE vertelde afgelopen winter veel te hebben geïnvesteerd in tijdrijden. "Ze rijden ook wel beter, maar zeker in zo'n ingewikkelde tijdrit waarin je je moet afvragen of je van fiets gaat wisselen en waar je een goed pacing plan moet opstellen, dan zie je gewoon dat ze tekortkomen."

1 kilogram

Zonneveld noemt een aantal dingen dat hem opviel. "Na 200 meter dacht ik al: als je zo erin gaat... In de eerste bocht pakte Vingegaard al drie seconden. Dan zie je vervolgens twee fietsen op het dak van UAE... Daar is niet over nagedacht. Er is onlangs een onderzoek uitgekomen van Bert Brocken en als je met tien fietsen op het dak rijdt, scheelt dat, uit mijn hoofd, in deze tijdrit al dertien seconden."

Dan is er nog de zware tijdritfiets van Pogacar. "Het zou me niet verbazen als dat verschil met Jumbo richting een kilo gaat. Het is ook de reden dat Pogacar moet wisselen. Dan heb je die wissel, moet je omschakelen, sta je stil, mis je snelheid. Het telt allemaal op. Niet tot 1 minuut en 38 seconden, maar een halve minuut wel. En dan schat ik het nog voorzichtig in."

Gebrek aan geld gebruiken als excuus gaat ook niet op bij UAE. "Wie is de Mathieu Heijboer van de ploeg? Ik weet het niet. Ik vraag me af of ze die hebben. Natuurlijk hebben ze een performance staf die over dingen nadenkt, maar het is allemaal net iets minder. Als je een klimtijdrit rijdt met een tijdritfiets die bijna een kilo meer weegt, dan ga je het verliezen van je concurrent."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023