Pascal Eenkhoorn tweede: 'Pakte Philipsen vast en zei dat hij dat niet meer moest doen'

Pascal Eenkhoorn was de grote animator in de slotfase van de rit. Hij stak over naar de kopgroep en pompte daar nieuwe lucht in.

Tour de France 2023 - stage 18

De hele dag reden Kasper Asgreen, Victor Campenaerts en Jonas Abrahamsen voorop, maar veel voorsprong kregen ze niet. Uiteindelijk stak Pascal Eenkhoorn over, waardoor de kopgroep de voorspring ineens uitbreidde naar een minuut. Het werd dan ook een zeer spannende ontknoping, maar de vluchters bleven uiteindelijk nipt voor. Asgreen versloeg Eenkhoorn in de sprint.

"Ja, kut", was de eerste reactie van een zeer teleurgestelde Eenkhoorn tegen de NOS. "Als je in zo'n positie zit, wil je winnen. Helemaal na wat Campenaerts voor me deed in de slotkilometer zonder overleg. Hij gaat vol door tot de laatste driehonderd meter. Ik zat perfect in het wiel van Asgreen, maar ja, ik kwam er niet overheen. Dan wint de beste."

Philipsen

Halfweg koers was er een incident tussen Eenkhoorn met Philipsen. De Nederlander trok ten aanval, waarna Philipsen demonstratief in het wiel ging zitten en hem zelfs enigszins afsneed. "Ik werd lastiggevallen door hem. Als wij willen koersen, dan mogen wij koersen. Daarvoor zijn we hier. Maar dan ben ik wel die brutale Nederlander, hoor. Ik ken Philipsen goed. Ik pakte hem even later vast en zei: 'Dit gaan we niet meer doen.'"

Dat de kopgroep weg bleef, was een mooie revanche. Al koop je er als nummer twee weinig voor, beseft Eenkhoorn. "Die drie man reden nergens heen toen ik overstak. We hebben vol gereden, dat is wat ik het liefst doe. Iedereen deed mee. Van achter gaan ze dan echt naar de kloten en dat werkt zo motiverend."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023