Thomas Dekker over Evenepoel: 'Deze Tour had hij nog niet aangekund, in de tijdrit was hij op meer dan een minuut geëindigd'

In Vlaamse media wordt vaak de vraag gesteld 'wat had Evenepoel hier gekund?' In Nederland is dat niet heel anders.

Basque Country  stage 5

In de Live Slow, Ride Fast-podcast wordt de vraag namelijk ook opgeworpen. Wat had Evenepoel gekund tussen het geweld van Vingegaard en Pogacar in de Tour de France? Analist Thomas Dekker had de Belg nog niet zien meestrijden met de twee wereldtoppers.

"Dat tijdritje van 22 kilometer, daar was Evenepoel op meer dan een minuut gereden door Vingegaard, hoor. Dat niveau heeft hij nog nooit gehaald, dat was zo hoog. Deze Tour had hij nog niet aangekund", zegt Dekker.

In de Vuelta a España start Evenepoel desondanks als een van de favorieten. "Gelukkig laten ze hem starten in de Vuelta! Ze dachten eerst: hij kan enkel verliezen, omdat hij de Vuelta al gewonnen heeft. Maar dan zie je weleens een lijstje voorbijkomen hoeveel grote rondes zijn grootste concurrenten al gereden hebben... Dan had Lefevere geen andere keuze. Evenepoel moest wel naar de Vuelta, want hij moet gewoon koersen."

Mikel Landa

Dekker vertelt dat Lefevere sowieso een probleem heeft. "Ik gun hem het beste, want ik weet zeker dat hij het allerbeste voor heeft met Evenepoel, maar uiteindelijk is het misschien de allergrootste fout om aan dit stramien van grote rondes te proberen voldoen. Met de prijzen in het hedendaagse wielrennen, er wordt met miljoenen gesmeten. En Lefevere gaat nooit één of twee miljoen euro betalen voor jouw knechten."

De ploegbaas van Soudal Quick-Step is er zelf klaar mee, maar de geruchten dat INEOS Grenadiers Evenepoel wil overnemen blijven terugkeren. Dekker snapt dat wel. "Laat de emotie van de familie even varen, zet er een advocaat bij die jouw belangen behartigt en maak een stap. Als je ooit in een trein als die van Jumbo-Visma kan rijden of bij INEOS die de trein voor jou kan betalen... Dat verdient hij. Dan komt Quick-Step met Landa, maar dat is een aflopende zaak. Terwijl hij veel geld zal kosten. Je moet juist wereldtoppers halen die rond de 25 zijn."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022