Demi Vollering geeft interview van het jaar over belang van bewegen jeugd: 'Zeker in deze tijden waarin kinderen steeds meer op telefoon zitten'

Wij nemen onze hoed diep af voor Demi Vollering. Niet alleen vanwege haar zege in de Tour de France Femmes, maar ook (vooral) vanwege dit prachtige interview.

Tour de France Femmes stage 7

Demi Vollering zette gisteren in de slottijdrit van de Tour de France Femmes de puntjes op de i door achter ploeggenote Marlen Reusser naar een tweede plek te snellen. Het zorgde voor een uitroepteken achter haar eindzege. Maar na afloop was een interview bij de NOS misschien nog wel een groter uitroepteken.

Interview van het jaar

Wij willen het in ieder geval nu al bestempelen als het interview van het jaar. Op het eindpodium haalde ze in haar speech al aan dat ze hoopte dat zij en de andere rensters de afgelopen week meisjes hadden kunnen inspireren om ook te gaan fietsen.

In het interview trok ze dat nog wat breder toen de journalist van de Nederlandse publieke omroep daar naar doorvroeg.

"Ik vind het heel belangrijk dat kinderen, het maakt niet uit of dat jongens of meisjes zijn, dat die veel naar buiten gaan, lekker gaan sporten, een beetje bewegen. Dat is gewoon zo belangrijk, zeker op een jonge leeftijd. Als kind heb ik daar zelf zo van genoten en heeft me dat enorm geholpen in het leven."

Naar buiten en ontdekken wie je bent

Juist in dit digitale tijdperk vindt Vollering dat het belang van buitenspelen en sporten niet genoeg benadrukt kan worden. "Zeker in deze tijden, waarin kinderen steeds meer binnen zitten, op de telefoon zitten, of wat dan ook, denk ik dat het zo belangrijk is dat ze gewoon naar buiten gaan en kunnen ontdekken wie ze nou eigenlijk zijn."

"Want dat is het met sporten. Met sporten maak je vrienden. Het verbindt. Sport verbindt gewoon enorm. En dat heb je nodig als kind. Die sterke connectie met andere mensen, maar ook gewoon iets waarmee je leert dromen, durft te dromen. Dat leer je uit sport. Dat je iets kunt bereiken, en dat is gewoon heel mooi."

Hieronder zie je een kort fragment van het interview; het hele interview met Vollering check je hier.

Twijfels

In het interview houdt Vollering niet alleen een pleidooi voor meer bewegen door kinderen, maar gaat ze uiteraard ook in op haar eigen prestaties in de afgelopen Tour de France Femmes. Ze zegt dat juist het twijfelen aan zichzelf daar een belangrijke rol in speelde.

"Tuurlijk heb ik ook wel getwijfeld. Dat is niet gek. Maar twijfel maakt je ook sterker. Want dan blijf je alles checken of je alles goed doet en je blijft hard werken."

Het besef van de overwinning is er nog niet helemaal bij de Zuid-Hollandse, maar ze verwacht dat dat de komende dagen wel zal komen. "Ik word nu een beetje geleefd. Maar vanavond als we met het team proosten met champagne dan ga ik het wellicht wel beseffen."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023