HomeWereldkampioenschapWaar blijven de nieuwe Bettini's en Bartoli's? De teloorgang van de machtige...

Waar blijven de nieuwe Bettini’s en Bartoli’s? De teloorgang van de machtige ‘Azzuri’

De Italianen reizen met een bang hartje af naar het WK in Schotland. Met kopmannen als Matteo Trentin en Alberto Bettiol mogen ze hoogstens hopen op een bijrol wanneer de grote kanonnen aanzetten. Hoe heeft het zover kunnen komen met de 'Azzuri'?

Daniele Bennati heeft als een van de laatste keuzeheren zijn selectie voor het WK bekendgemaakt. De Italiaanse bondscoach probeert met veteraan Matteo Trentin (morgen 34 jaar) en Alberto Bettiol (29) een rol van betekenis te spelen aankomende zondag. Verder trekt hij met Simone Velasco, Andrea Bagioli, Daniel Oss, Filippo Baroncini, Lorenzo Rota en Kristian Sbaragli naar Schotland. Een degelijk ploegje maar de eens zo machtige Azzuri staan in kwalitatief opzicht mijlenver van bijvoorbeeld de Belgische en de Deense ploeg af.

Teloorgang

Waar blijft de tijd? In de jaren ’90 en ’00 trok Italië steevast met een sterrenensemble af naar het wereldkampioenschap, waar het altijd maar de vraag was of de verschillende kopmannen elkaar niet in de wielen zouden rijden. Inmiddels dateert de laatste wereldtitel van de Italianen alweer van 2008, toen Alessandro Ballan voor eigen publiek in Varese de regenboogtrui voor zich opeiste.

Van de traditionele grote wielerlanden (Spanje, Belgie, Frankrijk, Nederland en Italië) lijkt Italië het grootste slachtoffer van de enorme mondialisering die zich de laatste 20 jaar ontwikkelde in de sport. Iconische Italiaanse sponsoren als Mapei, Lampre, Saeco en Mercatone Uno werden rücksichtslos aan de kant geschoven door kapitaalkrachtige multinationals of simpelweg een paar steenrijke sjeiks met behoefte aan een speeltje.

Nibali

Vincenzo Nibali hield jarenlang de eer van Italië hoog, maar nu hij met pensioen is wordt de schrale situatie van het Italiaanse wielrennen pijnlijk duidelijk. Toegegeven, Filippo Ganna is een toprenner, maar in zijn eentje is hij niet in staat de Italiaanse wielersport te dragen. Wellicht dat aanstormend talent Jonathan Milan daarbij kan helpen. Hij won een rit in de Giro dit jaar en tevens het puntenklassement.

Beide renners ontbreken trouwens op het WK op de weg, aangezien zij zich moeten richten op de ploegenachtervolging op de baan. Er moeten punten worden gehaald voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar: een groot nadeel van het nieuw opgezette Super-WK. Een zelfde soort dilemma geldt voor Mathieu van der Poel die een week na de wegrit de mountainbike-wedstrijd er nog even ‘bij moet doen’.

Bij de beloften is Italië vreemd genoeg nog altijd een van de toonaangevende landen. Zo werden in Harrogate en Leuven de wereldtitels veroverd door Samuele Battistella en Filippo Baroncini, inmiddels allebei degelijke profs bij respectievelijk Astana Qazakstan en Lidl-Trek. Maar de opvolgers van Michele Bartoli en Paolo Bettini zijn het niet. Waar Spanje, Nederland, België en Frankrijk hun plekje aan de top hebben behouden, is Italië definitief voorbijgestreefd door ‘nieuwe’ landen als Denemarken, Groot-Brittanië en Slovenië.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere: ‘Blijkbaar niet goed voor de sfeer als ik mijn mening geef, maar verstopt in mijn broekzakken bal ik geregeld mijn vuisten uit frustratie”

Daarbij zaten Lefevere, ploegleiders en trainers samen. Een eenduidig antwoord vonden ze niet, maar...

Column | De dag dat Leo van Vliet harder juichte dan Mathieu van der Poel zelf

Leo van Vliet kondigde aan dat hij vanaf 2026 niet langer als koersdirecteur van...

Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

Dit zijn volgens ons de 7 mooiste beklimmingen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn. En nee, de Cauberg staat er niet tussen!

Eddy Merckx weer thuis na spoedoperatie aan darmtorsie

Het Laatste Nieuws meldt dat Eddy Merckx in de nacht van 26 maart met...

Meer zoals dit

Evenepoel maakt favorietenstatus waar op WK tijdrijden, Van Aert doet niet mee om medailles

De eerste prof die een tijd neerzette, was de Ier Ryan Mullen. Maar hij...

Van Aert: ‘Na al die zilveren medailles wil ik nu die regenboogtrui eens pakken’

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Filippo Ganna heeft Van Aert iets minder tijd gehad om...

José De Cauwer over duel VDP-Van Aert: ‘Van der Poel was altijd al de meest getalenteerde’

De Cauwer stipte op Sporza het enorme potentieel van Mathieu van der Poel nog...