Parkoers WK 2024 uitgelekt: omloop op maat van klimmers en punchers

Mathieu van der Poel zal in Zürich over zijn beste klimmersbenen moeten beschikken om zijn wereldtitel te verlengen...

World Championships men elite - Road 2020

Volgend jaar is het de beurt aan Zürich (Zwitserland) om het WK wielrennen te organiseren. De Zwitserse stad vormde in het verleden al drie keer het decor van de wereldkampioenschappen wielrennen: in 1923, 1929 en 1946. Op sociale media zijn de eerste details over het parkoers uitgelekt.

Als we de geruchten mogen geloven, dan lijkt het WK in 2024 heel erg veel op de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Op het menu staan 267 kilometers en 4300 hoogtemeters. Ter vergelijking: 'La Doyenne' telt exact evenveel hoogtemeters en is 10 kilometer korter. De kans is dus erg groot dat een klimmer/puncher volgend jaar met de wereldtitel aan de haal gaat.

Klimmen

Startplaats zou Winterthur zijn, gelegen in het Zwitserse kanton Zürich. De aanloop is 88 kilometer lang en telt drie beklimmingen: Buch am Irchel (4.8 km, 4.2%), Kyburg (1.3 km, 10.2%) en Suessblatz (1.7 km, 8.5 %).

Het lokale circuit in Zürich is 26,8 kilometer lang en wordt zeven keer afgelegd. De scherprechter ligt in de wijk Witikon en is 1,9 kilometer lang. De weg loopt op aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2% met halverwege een piek van net geen 10%.

Na die pittige klim volgt een afdaling en een klein knikje richting het Operahuis, waar de finishlijn getrokken wordt.

Favorieten

Zo'n parkoers is uiteraard helemaal op maat van Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. Beide fenomenen wisten overigens Luik-Bastenaken-Luik al eens te winnen. Primoz Roglic en Tom Pidcock mogen zich eveneens bij de topfavorieten rekenen. Roglic schreef Luik-Bastenaken-Luik ook al eens op zijn naam, terwijl Pidcock dit voorjaar tweede eindigde.

Het parkoers is misschien wel het meest op het lijf van Julian Alaphilippe geschreven, maar dan zal de Fransman wel zijn oude flitsen moeten terugvinden... Wout van Aert kan dan weer op elk terrein uit de voeten en is op elk WK kanshebber voor de wereldtitel. Dat zal in Zürich niet anders zijn. Mathieu van der Poel zal wellicht zijn meerdere moeten erkennen in de lichtgewichten.

De WK-locaties tot en met 2028 zijn reeds bekendgemaakt. In 2025 organiseert Kigali (Rwanda) het allereerste WK op Afrikaanse bodem. Daarna is het achtereenvolgens de beurt aan Montréal (Canada), de Haute-Savoie (Frankrijk, Super WK) en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten).

Achtergrond
  • Photo VK/PN/Cor Vos © 2020