Tom Schellekens bezorgde Van der Poel olympisch MTB-ticket (en kreeg een bedankje van Mathieu): 'Meer dan terecht dat hij naar Parijs gaat'

Voor Mathieu van der Poel was het mountainbiken op het WK letterlijk een tegenvaller, maar Tom Schellekens (straks Jumbo-Visma) is zijn reddende engel.

UCI 2023 World Championship Mountain Bike 1

Daar lag-ie dan. Nog voor hij op het echte parkoers was, in de startloop. Mathieu van der Poel viel direct op het WK mountainbike in Glasgow en zonder Tom Schellekens was zijn olympische mtb-droom na het plankjesdebacle in Tokio ook voor Parijs al vóór de Spelen in duigen gevallen.

Maar gelukkig voor MVDP is er dus Tom Schellekens, een 20-jarige belofte uit Brabant. Vraag niet precies hoe en waarom*, maar met zijn vijfde plaats op het WK in de U23-categorie in Glasgow sleepte hij - met een kleine slag om de arm, want het is de tenslotte de UCI.. - een olympisch ticket binnen voor Nederland.

(*Toch kort het hoe en waarom: er is een UCI-regel die zegt dat een WK-titel bij de beloften ook een startbewijs oplevert voor de Spelen. De landen van de vier man voor Schellekens hadden zich al geplaatst en zodoende schuift dit startbewijs door naar Schellekens.) 

Na afloop van de heel korte wedstrijd van Van der Poel bedankte die Schellekens al in een interviewtje bij de verzamelde pers. "De val heeft geen invloed op mijn plannen op de mountainbike. Het doel blijft Parijs, daar moet ik Tom Schellekens ook voor bedanken. Hij heeft de plek binnengehaald zaterdag, dus dat is een geluk bij een ongeluk", zei Van der Poel.

Maar Schellekens kon ook rekenen op een persoonlijk bedankje, zei de jonge Brabander tegen Omroep Brabant. Van der Poel appte hem. Schellekens vindt het niet meer dan logisch dat het ticket dat hij verdiende naar Van der Poel gaat en niet voor hem zelf is.

"Mijn doel was om de top vijf te halen en dat is gelukt. Tijdens de wedstrijd heb ik alles goed gedaan. Dat ik nu een olympisch startbewijs heb veroverd, is mooi voor ons land. Het is overigens meer dan terecht dat Mathieu van der Poel naar Parijs gaat, ik kan nog lang niet aan hem tippen. Ik rij nog een paar jaar bij de beloften, dan zou het wel heel onrealistisch zijn om al in de top bij de elite mee te rijden."

Tekst gaat door onder de advertentie

Jumbo-Visma

Schellekens wordt gezien als een groot talent en onlangs zette hij z'n handtekening onder een contract bij Jumbo-Visma. Vanaf 2024 rijdt hij voor het developmentteam. Hij zal zich blijven richten op de MTB, maar zal ook op de weg gaan rijden.

"Ik heb een vermogensmeter op mijn mountainbike zitten en door de cijfers die dat oplevert, ben ik in beeld gekomen bij de opleidingsploeg. Hier kan ik me verder ontwikkelen als mountainbiker en de volgende stappen zetten. Daarnaast krijg ik de kans als wegwielrenner."

Hij is benieuwd wat hij kan op de weg en ziet het als een grote ontdekkingsreis. "In het verleden heb ik maar af en toe een keer een wegwedstrijdje gereden, maar Jumbo-Visma ziet veel potentie in me. Ik krijg de kans om te ontdekken wat bij me past. Het zal passen en meten worden in de agenda."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023