Vuelta | Typisch Spaans muurtje (cheesecake voor de winnaar)! Alles wat je moet weten over etappe 16: Liencres Playa-Bejes

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De zestiende etappe is atypisch voor een grote ronde. Slechts een kleine 120 kilometer hoeven de renners te overbruggen. Dat is hooguit iets meer dan de junioren meestal rijden. Het parkoers nodigt niet bepaald uit om aan te vallen, want afgaande op het profiel is het voor Spaanse begrippen zo plat als een dubbeltje.

En toch gaat het niet voor de sprinters zijn, want de organisatie heeft de meet wel gelegd op een Spaans muurtje. Een flink klimmetje, want de 4,7 kilometer aan 8,7 procent kan flinke verschillen opleveren.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.23 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.38 uur voorzien.

Wielerhistorie

Twintig kilometer na de start rijden de renners door Torrelavega. De geboortegrond van een aantal grote namen uit het verleden: Manolo Saiz, Óscar Freire en Juan José Cobo. Die laatste won in 2011 de Vuelta a España, maar moest de eindzege in 2019 inleveren omdat de UCI alle resultaten tussen 2009 en 2011 heeft geschrapt vanwege afwijkingen in zijn bloedpaspoort.

Wat staat nog wel op zijn erelijst? In 2007 won Cobo twee ritten en het eindklassement in de Ronde van het Baskenland door Angel Vicioso en Samuel Sánchez te verslaan. Ook won hij in 2008 een Touretappe op de Hautacam. Al kwam Leonardo Piepoli die dag als eerste over de meet.

Trivia

We zijn in de regio Cantabrië. Gelegen naast het Baskenland, dat bekendstaat om zijn gastronomie. Maar Cantabrië heeft net zo goed een keuken om trots op te zijn. Een van de huzarenstukjes van Cantabrië is de Quesada Pasiega.

Dit gerecht wordt door de vergelijkbare textuur en uiterlijk ook weleens de Spaanse cheesecake genoemd. De ingrediënten van de Quesada Pasiega zijn: kaas, boter, eieren, suiker, bloem, citroenschil en kaneelpoeder. Na het stevige laatste hellinkje zit er voor de winnaar wellicht een zoete beloning in.