Juan Sebastián Molano wint twaalfde Vuelta-etappe, Roglic pakt 4 seconden terug in het klassement

Juan Sebastián Molano heeft de twaalfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Het is zijn tweede Vuelta-ritzege uit zijn loopbaan.

Vuelta Espana 2022 - 78th edition - Day 1 - Official fotoÕs

De regio rondom finishplaats Zaragoza mag dan bekend staan om de vaak opspelende wind, maar tot waaiers leidde dat niet in de twaalfde etappe. Het leek desondanks soms wel mogelijk om waaiers te trekken, maar lange tijd was het een relatief rustig dagje met twee vluchters: Abel Balderstone en Nederlander Jetse Bol. Logischerwijs maakten ze nooit kans op de dagzege.

Ruim op tijd werden ze weer ingerekend. Er lag nog iets om naar uit te kijken tegen het einde: de tussensprint. Die werd gewonnen door Kaden Groves, maar belangrijker was de tweede plaats van Primoz Roglic. Dat leverde de Sloveen vier bonificatieseconden op. Niet veel later probeerde Bahrain-Victorious nog eens waaiers te trekken, maar dat lukte uiteindelijk niet.

Het zorgde wel voor de nodige nervositeit in het peloton. Eerder dan tijdens andere sprintetappes deze Vuelta. Tot incidenten leidde het gelukkig deze keer niet. Na het drie kilometer-punt nam Alpecin-Deceuninck het heft weer in handen. De Belgische ploeg leek alles in handen te hebben, maar UAE Team Emirates kwam op het juiste moment op kop te zitten, waardoor het een koud kunstje was voor kopman Molano om het af te maken. De derde plaats ging naar Boy van Poppel, terwijl Marijn van den Berg zesde werd.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023