Jonas Vingegaard was in eerste Vuelta-week veel zieker dan we dachten: 'Deed Dumoulintje in de berm'

Jonas Vingegaard kan nog steeds de Vuelta winnen, maar daar zag het in de eerste week niet naar uit. Hij vertelt zelfs over een bezoekje aan de berm.

Vuelta Espana 2023 - Stage-14

Jonas Vingegaard staat derde in de Vuelta, achter ploeggenoten Sepp Kuss en Primoz Roglic. In een interne cincurrentiestrijd met z'n Jumbo-Visma-maten en de Spanjaarden erachter is hij dus nog steeds kanshebber op de eindzege.

Maar dat het zo zou lopen daar zag het in de eerste week niet naar uit. Jonas Vingegaard had toen te kampen met fysieke malheur. Hij was geveld door een maagbacterie, zo vertelt hij aan het Deense TV2.

"Ik had daar meer last van dan ik toen liet merken." In de vierde etappe dook Vingegaard zelfs even de berm in, á la Dumoulin in de Giro van 2017. "Ja, ik heb een Dumoulintje gedaan. Het was niet het meest trotse moment in mijn carrière. Het gebeurde wel maar één keer. En gelukkig was het de volgende dag een rustige etappe. Als dat niet het geval was geweest, had ik het klassement kunnen verliezen. Na wat ik heb meegemaakt, ben ik blij dat ik nog in de wedstrijd zit."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Goede timing

Vingegaard is ook blij dat het niet op beeld staat en de concurrentie er niet van profiteerde. "Tijdens de Tour waren er waarschijnlijk wel een paar camera's geweest die het hadden gefilmd, maar gelukkig was dat hier niet het geval. Het gebeurde gewoon tijdens de uitzending, maar volgens mij heeft niemand het gemerkt."

Vingegaard had dus een beetje geluk met het moment waarop zijn maagklachten op z'n hevigst waren. De vierde etappe was een door Kaden Groves in de massasprint gewonnen vlakke rit naar Tarragona. De dag erna waar hij het zelf over heeft, stond de eveneens niet zo heel lastige rit (en eveneens door Groves gewonnen) rit naar Burriana op het programma.

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023