Geraint Thomas geeft toe: 'Jumbo-Visma heeft ons ingehaald'

Geraint Thomas vertelde op de rustdag aan GCN hoe hij ziet dat Jumbo-Visma het stokje heeft overgenomen van zijn eigen ploeg.

Vuelta Espana 2023 - Stage-6

Het is tot dusver nog niet de Vuelta van de INEOS Grenadiers. Door de valpartijen van Thymen Arensman en Geraint Thomas komt de Britse brigade niet meer in aanmerking voor het algemeen klassement. Enkel Filippo Ganna wist tot nu toe een etappe te boeken, tijdens de tijdrit.

Stokje overgedragen

Op hetzelfde moment beleeft concurrent Jumbo-Visma de Vuelta van hun dromen, en bezetten ze momenteel het volledige podium van het algemeen klassement.

''Voor ongeveer een decennium zijn wij dominant geweest en wonnen we constant grote rondes. Maar in sport veranderen dingen soms. Ik denk dat wij als team nog steeds goed zijn, maar Jumbo-Visma en UAE hebben ons duidelijk ingehaald. Zeker als Pogacar meedoet", vertelt de Welshman.

Thomas stelt uit eigen ervaring dat je wel echt een leider nodig hebt, en dat iedereen zich kan optrekken aan dat niveau. Dit ziet hij terug bij de knechten van Jumbo-Visma. ''Als je dominant bent, merk je dat vooral aan het moraal en vertrouwen van de ploeg. Robert Gesink heeft zijn oude benen teruggevonden, en ook Van Baarle en Valter rijden heel goed. Het is een soort sneeuwbaleffect.''

"Bij ons gebeurde juist het tegenovergestelde. We verloren Laurens de Plus in het begin, en daarna volgden de pechmomenten elkaar snel op. Jumbo heeft deze ronde volledig op stelten gezet. We geven alles om er nog wat van te maken."

Thomas en INEOS lachen de pijn weg

Toch gaat Thomas positief de laatste week in. ''Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt er ook het beste van proberen te maken. We maken er zelfs wel wat grappen over binnen de ploeg. Uiteindelijk is het ook allemaal niet zo erg. We zijn nog altijd een jonge ploeg in ontwikkeling. Ik was in de Giro nog slechts 15 seconden verwijderd van de eindzege en kijk bijvoorbeeld naar Carlos Rodríguez. Hij won een etappe in de Tour en eindigde daar niet ver van het podium. En hij is nog erg jong."

Vuelta a España
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023