Vuelta | Na helse klim gister... nog een dag klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 18: Pola da Allande-La Cruz de Linares

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Geen rust na de loodzware Angliru, want ook de achttiende rit is een dag voor de klimmers. Liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen krijgen de renners voor de kiezen. De eerste, Alto de las Estacas (5,1 kilometer aan 7,5 procent), is na een kleine vijftig kilometer. Dan zijn daar de Puerto de San Lorenzo (10 kilometer aan 8,5 procent) en Alto de Tenebredo (3,4 kilometer aan 9,4 procent).

In de slotfase wachten nog twee beklimmingen van eerste categorie. Twee keer dezelfde klim overigens, want op 154 kilometer van de meet passeren de renners voor het eerst de finishlijn.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.16 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.46 uur voorzien.

Wielerhistorie

In dit deel van Spanje liggen weinig écht grote steden. De grootste plaats is Oviedo, dat ruim tweehonderdduizend inwoners kent. Veel bouwwerken in de stad zijn beschermd door een UNESCO-werelderfgoedlijst status. Oviedo is ook de geboorteplaats van Fernando Alonso, en op wielergebied die van Samuel Sánchez en Carlos Barredo.

Die eerste is alom bekend als onder meer olympisch kampioen van 2008, terwijl die laatste ook een goede renner was. Hij won in 2010 de etappe naar Lagos de Covadonga, maar moest die zege uiteindelijk inleveren. Wie won dan officieel op de bekende Spaanse berg? Niemand minder dan Nico Sijmens.

Trivia

Buurregio Baskenland staat bekend om de wisselvallige weersomstandigheden. Ook in de zomer kan het zomaar losbarsten. Hoe is dat in Asturië? Hoe groot is de kans dat het in september slechte omstandigheden zullen zijn?

In september ligt de gemiddelde temperatuur in Asturië rond de 21 graden Celsius. Kortom, totaal andere omstandigheden dan de renners meemaakten in de regio Valencia. Gedurende gemiddeld dertien dagen valt er regen in Asturië. Vandaag wordt het zo'n 24 graden en is er kans op een buitje in startplaats Pola da Allande.