Vuelta | Eindelijk weer sprinten? Alles wat je moet weten over etappe 19: La Bañeza-Íscar

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Koersdirecteur Fernando Escartín windt er geen doekjes om: de negentiende etappe gaat normaal gesproken voor de sprinters zijn. Er is één ‘maar’ in dit gebied van Spanje. De wind kan opspelen en voor waaiervorming zorgen. “Het is misschien wel de enige complicatie die de renners kan uitdagen,

zeker omdat de renners op dit moment van de ronde ongetwijfeld extreem moe zullen zijn.” De 177,4 kilometer lange rit tussen La Bañeza en Íscar kent geen noemenswaardige hindernissen. Sterker nog, er is geen enkele gecategoriseerde beklimming op de route opgenomen.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.20 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.42 uur voorzien.

Wielerhistorie

De finish van de negentiende etappe is getrokken in Íscar. De geboorteplaats van Juan Carlos Domínguez. Een enigszins vergeten Spaanse renner. De koning van de Spaanse rittenkoersen, want op zijn erelijst staan onder meer de Vuelta Aragón (2x), Ronde van Andalusië, Ronde van Murcia, Vuelta a Asturias (2x) en de Ronde van Burgos.

In de Vuelta a España was hij nooit succesvol. In 2001 kwam hij dichtbij, maar moest hij in de veertiende etappe zijn meerdere erkennen in Juan Manuel Garate. Eén keer was hij succesvol in een grote ronde, want in 2002 greep hij in de Giro d’Italia de roze leiderstrui door de proloog te winnen. In Groningen bleef hij Rik Verbrugghe verrassend voor.

Trivia

La Bañeza is een stadje van zo’n tienduizend inwoners, maar toch is er een aantal toeristische trekpleisters waardoor de stad populair is. Door carnaval, maar ook door de motorraces in augustus. De race wordt La Bañeza Grand Prix genoemd en vindt plaats tijdens het feest van de Aankondiging van de Maagd Maria in Spanje. In 1954 begon het als een demonstratie. Het circuit in La Bañeza beslaat een groot deel van de stad.