Vingegaard draagt zege op aan Van Hooydonck: 'Ik wilde winnen voor mijn beste vriend'

Jonas Vingegaard zit na zijn coupe in de Ronde van Spanje vooral met zijn gedachten bij Nathan Van Hooydonck.

Vuelta Espana 2023 - Stage-16

Jonas Vingegaard heeft zijn tweede ritzege in de Vuelta beet. De Deen versnelde op een slotklim van 4.9 kilometer aan 8.6% gemiddeld en kwam solo boven. In het algemene klassement staat hij nu tweede 29 seconden van Sepp Kuss.

Toch zat Vingegaard vandaag met zijn gedachten elders. In het flasinterview wilde hij niet over het koersverloop, klassement en de rit van morgen praten. Hij maakte ook geen zegegebaar en draagt zijn zege op aan ploegmakker Nathan Van Hooydonck, die deze ochtend een hartaanval kreeg achter het stuur (en ondertussen uit zijn coma ontwaakt is).

"Ik ben gewoon blij dat ik win", zei de Tourwinnaar. "We kregen vanochtend het verschrikkelijke nieuws te horen. Ik wilde vandaag winnen voor mijn beste vriend. Gelukkig is er nu goed nieuws over zijn toestand. Dat is een grote opluchting voor mij en het team. Hopelijk herstelt hij goed."

Morgen ligt de aankomst op de beestachtige Angliru (13.1 km, 9.5%), maar daar is Vingegaard niet mee bezig. "Ik wil van dit moment genieten en niet te veel aan het klassement en de rit van morgen denken."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023