Kuss ondanks 'menselijke foutjes' trots op team, ploegleider looft Amerikaan: 'Verpersoonlijking van samen winnen'

Sepp Kuss laat doorschemeren dat het op de Angliru toch niet helemaal volgens plan ging, maar gisteren voelde hij zich de Koning te rijk. Ploegleider Reef steekt Kuss dan weer een paar veren in de reet.

Vuelta Espana 2023 - Stage-18

Na de rit van gisteren is het duidelijk: Jumbo-Visma gaat er alles voor doen om Sepp Kuss de Vuelta te laten winnen. Normaal gesproken moet dat ook lukken, met zaterdag nog een lastige maar niet onoverkomelijke 'miniklassieker' en vrijdag en zondag twee sprintersritten.

Daarmee wint 'knecht' Kuss een grote ronde. Maar zonder slag of stoot ging dat niet. Er was een hoop te doen over wie er mocht/moest winnen in het kamp van Jumbo-Visma. Een enorm luxeprobleem natuurlijk, maar toch. Ze zaten om tafel en gingen gisteren duidelijk voor Kuss. Eigenlijk was dat voor de rit naar de Angliru al het plan, zo liet de Amerikaan doorschemeren.

Hij sprak voor de camera over 'wat menselijke foutjes' in een bijzinnetje. "Voor de Angliru-etappe hadden we samen al beslist dat we volgens een meer defensieve strategie zouden rijden. Toch verandert zo'n tactiek constant en gebeuren er wel wat menselijke foutjes, maar nu hebben we die defensieve houding dan toch laten zien."

Kuss kon bijna niet geloven dat hij zowel Vingegaard als Roglic voor zich had rijden op de laatste klim. "Ze hebben beiden in het recente verleden de nodige grote koersen op hun palmares gezet. Ik kan niets anders zeggen dan dat het een grote eer is dat twee van zulke kampioenen kopwerk voor je doen", zegt hij op de site van de ploeg.

Kuss prijst de twee renners voor wie hij normaal gesproken het werk doet, maar ploegleider Marc Reef liet zich juist lovend uit over de Amerikaan die al zo vaak de ijzers uit het vuur haalde voor de ploeg. Met name Primoz Roglic redde hij al vaak. Reef gunt het Kuss dan ook van harte en was in z'n nopjes met hoe de ploeg gisteren reed.

"We zijn zeer trots op de manier dat ze vandaag gereden hebben. Ze hadden allemaal aangegeven dat het mooi zou zijn dat Kuss in Madrid zou zegevieren. Hij heeft dan ook al o zo veel gedaan voor dit team. Hij is de verpersoonlijking van onze ingesteldheid: samen winnen", zegt hij tegen Sporza.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023