Robert Gesink is kritiek moe: 'Het is net dankzij onze tactiek dat Kuss in het rood staat'

Jumbo-Visma werd de voorbije dagen fel bekritiseerd om hun tactiek in de Vuelta. Robert Gesink is helemaal klaar met die kritiek.

Vuelta Espana 2023 - Stage-5

Na 18 etappes in de Ronde van Spanje, lijken ze bij Jumbo-Visma dan toch de kaart van Sepp Kuss getrokken te hebben. De Amerikaanse superknecht mag deze Vuelta winnen, nadat hij eerder dit seizoen Primoz Roglic aan Girowinst en Jonas Vingegaard aan Tourwinst hielp.

Tijdens etappe 16 en 17 leek het er nochtans op dat één van de twee kopmannen bij Jumbo-Visma zijn tweede grote ronde op één seizoen ging winnen. Vingegaard demarreerde op Bejes, won de etappe en pakte zo 1'05" terug op leider Kuss. Roglic deed daags nadien hetzelfde op de Angliru. De twee kregen op sociale media dan ook bakken kritiek over zich heen van fans die Kuss de eindzege gunden.

Robert Gesink vindt de kritiek op de strategie van zijn team onterecht. "Ik ben moe van al deze bullshit", vertelde hij aan GCN. "Als we ons tactische plan hadden gemaakt op basis van social media, dan hadden we er niet zo goed voorgestaan."

Jumbo op 1, 2 en 3

"Sepp staat in het rood en we staan met drie van onze renners op de plekken 1,2 en 3. We winnen vijf etappes en ik werk keihard. Ik heb dus niet het gevoel dat ik verantwoording moet afleggen over onze tactische keuzes. Sepp staat aan de leiding, hij is een van mijn beste vrienden en ik hoop dat hij die trui tot in Madrid vasthoudt."

"Ik vind de kritiek niet eerlijk'', gaat Gesink verder. "Ik denk dat we de beste Vuelta-prestatie leveren die iedereen ooit heeft gezien. We trokken naar deze Vuelta met een duidelijk plan en twee kopmannen. Sepp veroverde de trui, door het tactische plan dat we zelf hebben gemaakt. Achteraf is het een beetje makkelijk om te klagen over onze tactische plannen nu Sepp in het rood rijdt, nadat hij rood kreeg vanwege onze tactiek."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023