Merijn Zeeman over unieke triple: 'Als je je kop boven het maisveld uitsteekt, gaat ie eraf'

Wat aan het begin van het jaar begon als een groot doel, is nu werkelijkheid geworden. Merijn Zeeman blikt tevreden terug op hoe zijn ploeg alle drie de grote rondes won.

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

Met de Vuelta-eindzege van Sepp Kuss heeft Jumbo-Visma de triple compleet. De Nederlandse wielerploeg heeft dit seizoen alle drie de grote rondes gewonnen, en dat bovendien met drie verschillende renners. Merijn Zeeman:

''Het moet nog een beetje indalen. Het ging allemaal zo snel achterelkaar door. Na de Giro meteen de focus op de Tour, en vervolgens de Vuelta nog. Maar na het seizoen komt het besef nog wel. Het is absurd wat er dit jaar is gebeurd'', vertelt de sportief directeur in de podcast In Het Wiel.

''Je steekt je kop niet boven het maisveld uit, dan gaat ie eraf''

Op de vraag of hij dit had verwacht aan het begin van het jaar, geeft Zeeman toe dat dit wel het doel was. ''We hebben het alleen niet hardop uitgesproken omdat dat te veel grootspraak zou zijn geweest, en niet echt nederig. Ik kom uit Noord-Holland hè, dat doen wij niet. Je steekt niet je kop boven het maisveld uit, dan gaat hij eraf'', zegt hij grappend.

Jumbo-Visma won met Kuss niet alleen de Vuelta, ook werden ze tweede en derde met Vingegaard en Roglic. Volgens Zeeman komt het succes in deze ronde doordat hier hun volledige focus op lag. ''De Vuelta was ons hoofddoel van het naseizoen. Onze focus lag volledig hierop. Alleen zo haal je er als team ook daadwerkelijk het beste uit. Ik denk dat andere teams hun kansen meer spreiden over het naseizoen.

''Wat in de kleedkamer is gezegd, blijft in de kleedkamer''

Dat Kuss, Roglic en Vingegaard zo boven de rest uitstaken leek in de slotweek ook wel eens voor kleine akkefietjes te zorgen. Lang leek het onduidelijk wie deze Vuelta mocht winnen, en de drie klassementsrenners leken allemaal het liefst zelf op dat hoogste schavotje te willen klimmen in Madrid. Of Zeeman in die laatste week heeft moeten ingrijpen, daar wil hij weinig over kwijt.

''Ik denk dat het goed gebruik is dat dingen die je in de kleedkamer hebt gezegd ook in de kleedkamer blijven. Dat doe ik dan ook. Ik ben vooral blij dat we uiteindelijk hebben gezien dat iedereen op één lijn zat, en het elkaar enorm heeft gegund. Ze hebben gehandeld naar ons principe dat niemand groter is dan de ploeg.''

En nu?

Maar wat doe je als ploeg nadat je zoveel succes hebt geboekt in een jaar? Kan het nog wel beter? Volgens de Jumbo-Visma ploegleider kan dat zeker.

''Het mooiste aan sport vind ik het constant kijken naar waar je iets hebt laten liggen, en hoe we het in de toekomst beter kunnen doen. De monumenten staan bijvoorbeeld nog altijd hoog op ons lijstje. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren en blijven voor ons een heel groot doel.''

Volgens Thijs Zonneveld komt het uitblijven van het winnen van een monument de afgelopen seizoenen doordat het veel onvoorspelbaardere koersen zijn.

''Jumbo-Visma is heel goed in maakbare dingen. Tijdritten bijvoorbeeld. Hoe meer tijd je erin stopt, hoe beter dat je daar in wordt. Je stopt er een euro in, en krijgt er een euro en twee cent voor terug bij wijze van spreken.

Monumenten zijn het minst maakbaar. Daar rijden de meest gekke renners rond, zoals Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Daar kunnen ze bij Jumbo veel moeilijker dat tactische plan stapje voor stapje ontvouwen. In die monumenten hebben ze de wedstrijd niet onder controle. Voor andere ploegen is het interessant om te kijken hoe ze die onvoorspelbare situaties ook in de grote rondes kunnen creëren'', aldus de wielerjournalist.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023