Raar maar waar: Jumbo-Visma volgens UCI-ranglijst níét de beste wielerploeg van de wereld

Als er ergens ongemotoriseerde sport op twee wielen plaatsvindt, wint Jumbo-Visma. Maar toch niet op 1 in de UCI-ranking. Hoe zit dat?

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

Als Gary Lineker geen voetbalpresentator, maar wielerhost was geweest dan had hij naar aanleiding van zijn bekende uitspraak over voetbal en Duitsers het volgende over de koers gezegd: "Wielrennen is een simpele sport. Er rijden 180 man in strakke pakjes op een fiets en aan het eind wint er iemand van Jumbo-Visma."

62 overwinningen Jumbo-Visma

Zo is het zeker dit seizoen in ieder geval. De Nederlandse geelzwarte formatie won de drie grote rondes en bezette in de Vuelta zelfs het gehele podium met Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Daarnaast waren die laatste twee ook in rittenkoersen als de Tirreno, de Dauphiné en de Ronde van Baskenland het beste.

En dan is er ook het eendagswerk nog. Jumbo-Visma won weliswaar (nog) geen monument, maar met Dylan van Baarle in Het Nieuwsblad, Laporte in Gent-Wevelgem en Wout van Aert in de E3 wonnen ze toch aardig wat - en pakten ook de nodige ereplaatsen. Tel daarbij nog de elf zeges die sprinttalent Olav Kooij al boekte in 2023 en de overheersing is compleet. De teller staat op maar liefst 62 overwinningen in 2023.

Tekst gaat door onder de advertentie

Ingewikkelde UCI-ranking

Maar toch is dat niet genoeg om de UCI-ranking aan te voeren. Daar ligt een ingewikkeld (dat is hoe we de UCI kennen..) procédé aan ten grondslag en die zorgt voor een top 5 die wordt aangevoerd door UAE Team Emirates, dat elf zeges minder boekte dan Jumbo-Visma en in de grote rondes al beste eindklasseringen derde (Almeida, Giro), tweede (Pogacar, Tour) en vierde (Ayuso, Vuelta) had.

Hieronder zie je de top 5 van de UCI-ranking voor ploegen, met het puntenaantal erbij.

1. UAE Team Emirates: 27.441,18

2. Jumbo-Visma: 26.949,69

3. INEOS Grenadiers: 16.704,21

4. Soudal Quick-Step: 16.467,86

5. Bahrain Victorious: 15.443,81

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023