Ophef over sokken Marlen Reusser bij EK tijdrijden: 'Ze zitten tot in haar ellebogen'

Marlen Reusser kreeg in Emmen de sterrentrui, maar het ging meer over haar sokken dan de trui...

UEC Road European Championships 2023 day-1d

Uiteindelijk klonk het Zwitserse volkslied in Emmen voor Marlen Reusser, maar volgens sommige mensen had ze gediskwalificeerd moeten worden bij het EK tijdrijden. Haar sokken zouden niet aan de reglementen hebben voldaan.

We kennen de beelden allemaal nog wel: ijverige juryleden die voor tijdritten druk bezig waren de soklengte op te meten van renners en rensters. Er is een ingewikkelde regel die zegt dat een tijdritsok niet langer mag zijn dan halverwege het scheenbeen, dus tussen de enkel en de knie (de formule die de UCI bedacht, is iets ingewikkelder, maar daar komt het ongeveer op neer..)

Toen Marlen Reusser van het startpodium reed, viel bij veel wielervolgers op dat haar sokken veel langer waren dan het reglement van de UCI (dat ook wordt overgenomen door de organiserende Europese wielerbond UEC). De commentatoren op Sporza hebben het er eigenlijk de gehele 29 kilometer over gehad en ook op Twitter was het onderwerp van gesprek.

Thijs Zonneveld overdreef een tikkie, maar lang waren die sokken zeker...

Ook in het buitenland viel het op

Was diskwalificatie op z'n plek geweest (of krijgt het nog een staartje?)

Veel vragen: waarom deed Reusser dit en waarom greep niemand vooraf in?

Wie weet verschaft iemand van de UCI of UEC duidelijkheid over deze kwestie of komt Marlen Reusser er zelf nog eens op terug in een reactie. Voor nu kunnen we slechts speculeren. Maar dat je een aerodynamisch voordeel hebt van die lange sokken is wel duidelijk - al is het natuurlijk niet de driekwart minuut die Reusser pakte op de nummer twee op het EK.

Pelotonpraat
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023