Victor Koretzky wint MTB-testevent, Mathieu van der Poel pas 28e

Mathieu van der Poel had niet zijn beste dagje op het testevenement voor de Olympische Spelen in het mountainbiken.

De toppers uit het mountainbikecircuit zijn dit weekend afgezakt naar Élancourt, een gemeente op zo'n 40 kilometer van Parijs. Daar vond zondag het testevent voor de Olympische Spelen in het mountainbiken plaats. De renners konden op die manier een eerste keer kennis maken met het parkoers.

Mathieu van der Poel maakt er geen geheim van dat hij in Parijs 2024 goud wil veroveren. Hij was dan ook van de partij, maar vanwege zijn ranking mocht pas als laatste (op een 43e plek) van start gaan. De voormalige Europese kampioen in het mountainbiken reed echter een geweldige openingsronde. Bij de eerste passage aan de finish was Van der Poel al opgeschoven naar plek 18.

In de tweede ronde nestelde hij zich in een achtervolgend groepje op 7 leiders. Daarna geraakte zijn tank stilaan leeg en verloor hij veel posities. Hij bolde uiteindelijk pas als 28e over de finishlijn.

De overwinning ging naar Victor Koretzky. De Fransman klopte de Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Zwitserse legende Nino Schurter. Ook Tom Pidcock heeft niet kunnen stunten. De wereldkampioen werd pas 36e.

Geen topvorm

"Ik ben niet super snel gestart, omdat ik mezelf niet wilde opblazen", vertelde Van der Poel na afloop aan AD. Na een inhaalrace moest ik wel weer een paar tandjes terugschakelen. Mijn conditie is na een lang seizoen niet meer zo goed en op de mountainbike kun je dat niet verbergen." (Lees verder onder de beelden)

Toch is Van der Poel blij dat hij afgezakt is naar Elancourt. "Ik heb het parkoers kunnen zien. Ik weet ook dat ik volgend jaar echt wedstrijden op de mountainbike zal moeten rijden voor een betere startplek. Ik was sowieso al van plan om er in het voorjaar twee te rijden, maar daar zullen er dus nog een paar moeten bijkomen. We gaan de komende weken puzzelen."

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar de Francaise Loana Lecomte. De Oostenrijkse Laura Stigger werd tweede, voor wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Puck Pieterse kende net als Van der Poel een minder dagje en werd pas 9e.

Nieuws
  • Foto: X/Daniel Dwarswaard