Kilometerkoning Jeffrey Hoogland gaat voor wereldrecord op 'zijn afstand'

Jeffrey Hoogland gaat een aanval doen op het 1 kilometer wereldrecord. Dat heeft de viervoudig Europees en Wereldkampioen vandaag laten weten via Instagram.

UCI 2023 World Championship track Day-6

De recordpoging zal op dinsdag 31 oktober plaatsvinden in Mexico. Daar ligt op ruim 1800 meter hoogte de razendsnelle velodrome in Aguascalientes. Het huidige record staat al 10 jaar lang op 56,303 seconden, gereden door de Fransman François Pervis.

Nadat Hoogland in Glasgow voor de vierde keer wereldkampioen werd op de kilometer, lag zijn focus direct op deze recordpoging. De aanval op ''zijn afstand'' is een belangrijk onderdeel in zijn voorbereiding naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

''Als topsporter ben je altijd bezig om jezelf te verbeteren. Ik wil de grens op de kilometer verleggen en dit record graag op mijn naam zetten. Jezelf uitdagen, weg uit je comfortzone, op zoek naar iets waar nooit eerder iemand is geweest, geeft mij een enorme kick. Ik ben alle partners, die mij deze kans gunnen en het mogelijk maken, zeer dankbaar", laat Hoogland weten in een persbericht van de KNWU.

Bondscoach van de Nederlandse sprintselectie Mehdi Kordi zag Hoogland op zeeniveau al eens - als eerste renner ooit - de 58 secondebarrière verbreken, en put daar vertrouwen uit richting de wereldrecordpoging:

“Jeffrey is de meest dominante 1 km-tijdritrijder van zijn generatie. Hij is gedurende zijn hele internationale carrière ongeslagen op deze afstand en is de enige wielrenner die al sneller dan 58 seconden op zeeniveau heeft gereden. Het verbreken van dit record is de laatst overgebleven uitdaging voor Jeffrey op deze afstand.”

De kilometer zal op 31 oktober om 21:00 Nederlandse tijd verreden worden en live te volgen zijn via AD.nl.

Nieuws
  • Glasgow - Scotland - cycling - piste - track - baan - Bahn - Jeffrey Hoogland (Netherlands) pictured during UCI 2023 World Championship Glasgow - Track - Day 6 - Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023