HomeAchtergrondPeter Sagan neemt vandaag afscheid als profwielrenner: de indrukwekkende cijfers van een...

Peter Sagan neemt vandaag afscheid als profwielrenner: de indrukwekkende cijfers van een groot kampioen

Peter Sagan rijdt vandaag zijn laatste wedstrijd in (jawel) de Tour de Vendee. De laatste jaren is het helaas veel minder, maar laten we niet vergeten hoe goed hij was. Daarom een overzicht met z'n ongelofelijke palmares.

De laatste tijd komt de (nog maar) 33-jarige Peter Sagan vaak in het nieuws met niet-wielergerelateerde zaken. Z’n carrière ging mede dankzij hemzelf, maar ook dankzij een heel sterke nieuwe generatie, helaas een beetje uit als een nachtkaars. Dat willen wij niet. Wij gunnen hem een mooi vuurwerk als afscheid.

Daarom dit stukje met al z’n overwinningen, als vuurwerk in letters. Peter Sagan was namelijk zo’n tien jaar lang een absolute topcoureur. Van 2010 als jong broekie van 20 tot pak ‘m beet 2020 won hij vele grote koersen en natuurlijk zeven keer de groene trui in de Tour. We zetten het hieronder nog eens op een rijtje met tot slot de indrukwekkende totaalcijfers. Een bewonderenswaardig palmares!

2010 (5 zeges)

In z’n doorbraakjaar bij Liquigas pakte de nieuwe sensatie in het wielrennen vijf zeges. Hij won twee ritten in Parijs-Nice, eentje in de Ronde van Californië en weer twee in de Ronde van Romandië.

2011(15 zeges)

Het jaar erop schakelt Sagan nog een tandje bij en wint als 21-jarige maar liefst 15 wedstrijden! Daar gaan we… drie ritten in de Ronde van Sardinië plus het eindklassement, een rit in de Ronde van Californië, twee ritten in de Ronde van Zwitserland, Slowaaks kampioen op de weg, twee ritten in de Ronde van Polen, drie ritten in de Vuelta en de GP Industria & Commerco di Prato.

2012 (20 zeges)

Nog maar eens vijf overwinningen erbij in 2012. Dat begint al met een etappe in de Tour of Oman, ook eentje in de Tirreno, een rit in de Driedaagse van De Panne (toen nog echt een driedaagse), vijf ritten in de Ronde van Californië, vier ritten in de Ronde van Zwitserland, Slowaaks kampioen en hij zet z’n eerste groen in de Tour kracht bij met drie ritzeges.

2013 (22 zeges)

In 2013 begint hij weer met de Tour of Oman, ditmaal wint hij twee ritten in de zandbak. Daarna de GP Citta di Camoiore, twee ritten in de Tirreno, z’n eerste semiklassieker met Gent-Wevelgem, een rit in Driedaagse van De Panne, de Brabantse Pijl, twee ritten in de Ronde van Californië, twee etappes in de Ronde van Zwitserland, Slowaaks kampioen op de weg, een rit in de Tour (weer groen), vier ritten in de US Pro Cycling Challenge, twee ritten in de Tour of Alberta en de GP Montreal.

2014 (7 zeges)

Met ‘slechts’ zeven overwinningen een minder jaar voor Sagan: een rit in de Tour of Oman, ook eentje in de Tirreno, de E3 Prijs, een etappe in de Driedaagse van De Panne, een rit in de Ronde van Californië, een etappe in de Ronde van Zwitserland en Slowaaks kampioen op de weg. Hij wint geen rit in de Tour, maar pakt wel het groen.

2015 (12 zeges)

Het jaar van zijn eerste wereldtitel op de weg, maar hij won ook weer een rit in de Tirreno, twee in de Ronde van Californië (plus het eindklassement), twee ritten in de Ronde van Zwitserland, Slowaaks kampioen op de weg én in het tijdrijden, een etappe in de Vuelta. Andermaal geen ritzege in de Tour, maar wel weer het groen.

2016 (15 zeges)

Sagan wint zowel Gent-Wevelgem als de Ronde van Vlaanderen en daarbij ook nog twee etappes in de Ronde van Californië, twee in de Ronde van Zwitserland, maar liefst drie in de Tour (plus het groen) – en ook de Prijs voor de Superstrijdlust; hij is bijna ieder dag in de aanval.

Na de Tour pakt-ie uiteraard z’n tweede wereldtitel op rij, maar wordt hij ook nog Europees kampioen op de weg, wint de GP Quebec, twee ritten in de Eneco Tour en het eindklassement van de WorldTour.

2017 (12 zeges)

Hij begint met het winnen van Kuurne-Brussel-Kuurne, pakt twee ritten in de Tirreno, ook twee in de Ronde van Zwitserland, eentje in de Tour, een etappe in de Ronde van Polen, twee ritten in de BinckBankTour, weer de GP Quebec en hij volbrengt z’n unieke WK-hattrick met z’n derde wereldtitel op de weg achter elkaar.

2018 (13 zeges)

Sagan begint al vroeg met een overwinning in de Tour Down Under, wint Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix, een rit in de Ronde van Zwitserland, Slowaaks kampioen op de weg en drie zeges in de Tour de France (plus het groen).

2019 (4 zeges)

Het wordt al wat minder met Peter de Grote. Hij wint alleen een etappe in Tour Down Under, Ronde van Californië en de Ronde van Zwitserland. Het is ook het laatste jaar dat hij het groen pakt in de Tour. Hij doet dat in stijl met een ritzege.

2020 en daarna

In 2020 boekt Sagan maar één zege. Wel een heel mooie en eentje die nog ontbrak: een rit in de Giro, na een mooie solo uit de vlucht. In 2021 wint hij zes keer, met onder meer een rit in de Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië en de Giro. Hij wordt Slowaaks kampioen en is ook eindwinnaar van de ronde van zijn eigen land.

In 2022 is er alleen een overwinning in de Ronde van Zwitserland en wordt hij weer Slowaaks kampioen op de weg. In zijn afscheidsjaar staat de teller nog op nul – en zal dat vermoedelijk ook blijven staan.

De totaalcijfers

In al die jaren reed Sagan een indrukwekkend palmares bijeen, zoals je hebt kunnen lezen. In de Ronde van Zwitserland won hij het meest; daar pakte hij maar liefst 18 ritzeges. De Tour is een goede tweede met 12 ritzeges en natuurlijk 7 keer groen, een record.

In totaal boekte hij 121 officiële UCI-zeges (als je alle zeges hierboven optelt kom je tot wat meer, maar daar zitten ook de zeges in criteriums bij). Naast al die overwinningen werd Sagan ook nog 114 tweede.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...

Richard Plugge: ‘Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech’

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix...