HomeColumnsColumn | Helaas, helaas: de wielerwereld begint steeds meer op de voetbalwereld...

Column | Helaas, helaas: de wielerwereld begint steeds meer op de voetbalwereld te lijken

Onze redacteur constateert een slechte ontwikkeling in het wielrennen: het begint steeds meer op de voetbalwereld te lijken. Hij legt uit.

Het leuke aan wielrennen vond ik altijd dat het niets met de totaal op hol geslagen voetbalwereld te maken had. De voetbalwereld is, zeker de laatste jaren, echt een universum op zichzelf, bevolkt met totaal planeet-aarde-wereldvreemde miljonairs met koptelefoons op.

Wielrenners, fijne mensen!

Helaas moet ik constateren dat het wielrennen een beetje meegaat in die gekte. Wielrennen is ook nog steeds wel de sport waarin een lief sauzenmerk een crossploeg sponsort, er bij die wedstrijden enorme eenden langs het parkoers staan en Mathieu van der Poel, Filippo Ganna en Wout van Aert na Milaan-Sanremo samen op een veel te klein bankstel moeten plaatsnemen. Een sport waarin de heerlijke kneuterigheid nog hoogtij viert, kortom.

Daarbij zijn de meeste wielrenners ook wars van ‘voetballersgedrag’. Ze nemen allemaal de tijd voor een foto, staan de pers te woord zonder daarbij te doen alsof de journalist in kwestie staatsvijand nummer één is. Een koptelefoon dragen ze alleen tijdens de warming-up op smarttrainer voor een tijdrit. Het zijn meestal vriendelijke mensen, kortom.

Tuurlijk, Remco Evenepoel vertoont af en toe nog voetballersgedrag door wat explosief te reageren na een wedstrijd en behalve Evenepoel komt er ook nog wel eens een andere renner met een vinger voor z’n mond over de streep – of een ander treurig juichgebaar. Een enkeling schiet de kat van een minister uit San Marino dood met een luchtbuks.

Maar in de kern: profwielrenners, fijne mensen! (En zelfs Remco Evenepoel komt de laatste tijd steeds meer over als een wielrenner in plaats van een voetballer).

Tekst gaat verder onder de advertentie

Ziekte uit het voetbal

Dat wielrennen me steeds meer aan voetbal doet denken, komt door de fusiesoap waar we de afgelopen twee weken in zijn beland. Ik geef het direct toe: voor de bezoekcijfers van Wieler Revue zou ik elke maand wel een fusie willen.

Maar puur als wielerliefhebber vind ik het niet fijn. Ieder uur een nieuw geruchtje dat half waar blijkt te zijn. Die renner gaat daar voor rijden, mits deze renner vertrekt bij die en die ploeg, etc.

Ik geef het nog een jaar of wat en het wielrennen heeft een transferwindow met alles erop en eraan, inclusief de grootste ziekte uit het voetbal: het zinloos heen en weer schuiven van miljoenen onder het mom van ‘een transfersom’.

We staan erbij en kijken ernaar. Nu smullen we nog van de fusiesoap, maar straks verlangen we terug naar de tijd waarin elke wielrenner gewoon heel saai keurig z’n contract uitdiende en het grootste wielernieuws in het naseizoen de ingegroeide teennagel van Mathieu van der Poel was – niet schrikken, die heb ik even bedacht als uitsmijter van deze column.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...

Waarom Van Aert zijn crossseizoen juist in Essen begint: bevriende sponsors en een extra inspanning

Wout van Aert zijn crossseizoen is eigenlijk samengepakt rond de kerstdagen en nog een...

Meer zoals dit

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker...

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Column | Het beste idee sinds tijden: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag

Sinds het bommetje dat UCI-voorzitter David Lappartient gooide over crossers die Wereldbekerwedstrijden laten schieten...