Sven Nys: 'Als fusie er niet komt, heeft Lefevere niet de energie om de ploeg weer op de rails te krijgen'

Sven Nys zegt in het Belgische televisieprogramma De Afspraak dat Patrick Lefevere niet zelf aan de knoppen zit bij de eventuele fusie tussen zijn ploeg Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma. De Belgische analist ziet Lefevere op deze manier op een sneue manier de wielersport verlaten.

Paris Roubaix 2023 women

"Patrick Lefevere zit in dit fusie-verhaal echt niet aan het roer om beslissingen te nemen. Voor een stuk wordt dit spel boven zijn hoofd gespeeld. Als je zijn column in Het Nieuwsblad leest roept hij zelf ook om antwoorden. Dat kun je tussen de regels door wel lezen. Ik kan me voorstellen dat dat spanningen met zich meebrengt."

Nys kijkt naar het huidige rennersbestand en merkt op dat grote renners nog totaal niet weten wat er met hen gaat gebeuren in 2024.

"Lampaert, Asgreen, Alaphilippe, Van Lerberghe, dat zijn stuk voor stuk goede renners die in geweldige onzekerheid zitten. Stel je voor dat Lefevere nu nog zegt: 'die fusie komt er niet, we gaan zelf nog door met de renners die we hebben'. Dan heeft hij gigantisch veel werk om de ploeg terug op de rails te krijgen. Ik weet niet of hijzelf nog de energie heeft om daar aan te beginnen."

Tot slot haalt Nys de menselijke kant van het verhaal aan. Hij ziet met lede ogen aan hoe de Godfather van de koers de sport mogelijk binnenkort adieu zegt.

"Ik vind het heel jammer. Er was een toekomst voor de komende jaren om met Remco Evenepoel de Tour de France te winnen. Maar Evenepoel wil een meer wetenschappelijke richting uit en ik denk dat daar de wegen zijn gesplitst. Lefevere heeft heel veel voor de wielersport gedaan. Hij heeft mensen een job gegeven en met veel renners grootse prestaties geleverd. Het is jammer dat zo iemand aan het einde van zijn carriere op zo'n manier de wielersport moet verlaten."

Achtergrond
  • - Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023