Cavendish bevestigt dat hij er nog een jaartje bij doet: 'Kinderen zeiden dat ik door moest gaan'

Mark Cavendish wil absoluut het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour verbreken en dus stelt hij zijn pensioen nog even uit.

Tour de France 2023 - stage 04

Tijdens de voorbije Giro d'Italia kondigde een emotionele Mark Cavendish in het bijzijn van zijn echtgenote en kinderen zijn wielerafscheid aan. Een val en een onvermijdelijke opgave in de Tour bracht hem echter op andere gedachten. De Britse spurtbom wil nog één poging doen om het Tourrecord van Eddy Merckx verbreken.

Cavendish bevestigde vandaag de geruchten dat hij nog één jaartje langer zal koersen op het hoogste niveau. Hij zal dat doet in het shirt van Astana Qazaqstan. "Ik kondigde mijn pensioen aan. Ik keek ernaar uit om niet meer te moeten trainen in alle weersomstandigheden, niet meer zo vaak van huis te zijn en meer tijd te kunnen spenderen met mijn kinderen", vertelt 'The Manx Express' in een videoboodschap.

"Ik hou van koersen en ik zou het zeker missen, maar ik was gelukkig. Natuurlijk was het niet het einde waar ik op hoopte (Cavendish brak zijn sleutelbeen na een val in de achtste Touretappe). Aleksandr Vinokoerov vroeg me direct of ik er nog een jaar bij wilde doen." (Lees verder onder de foto)

Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023

Cavendish was niet meteen enthousiast, maar zijn kinderen wisten hem te overtuigen. "Nog een keer terugkomen van een blessure… Ik had er vrede mee. Maar hoe meer ik fietste deze zomer... Ik vroeg aan mijn kinderen wat ik moest doen en ze vonden dat ik door moest gaan. Voor hen was het niet eens een vraag. Dus hier zijn we dan. Maar slechts voor één jaar, hé!"

Vinokoerov

Grote baas Aleksandr Vinokoerov reageert opgetogen. "Een zware valpartij in de Tour doorkruiste alle plannen van zowel de renner als het team. Ik ben van mening dat een echte kampioen zijn carrière niet op deze manier mag beëindigen. Dus vroeg ik Mark of hij er over een paar jaar spijt van zou hebben dat hij het niet opnieuw probeerde. Uiteindelijk stemde Mark ermee in om nog een jaar langer profrenner te zijn.” (Lees verder onder de foto)

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

Tourrecord

Vinokoerov is zich ervan bewust dat hij het niet gemakkelijk wordt om het record van Merckx te verbreken. Cavendish zal tijdens de Tour van 2024 immers al 39 jaar oud zijn en er zullen uiteraard nog meer snelle jongens aan de start staan.

"Het zou een historische prestatie zijn, maar we hebben een kans en we moeten die benutten. Wat de plannen na 2024 betreft, zijn er bepaalde gesprekken gaande en het team is geïnteresseerd in een voortzetting van de samenwerking met Mark. Maar onze gedachten gaan uiteraard in de eerste plaats uit naar het komende seizoen."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023