HomeAchtergrondLeontien van Moorsel over dominantie SD Worx: ‘Ik hoop dat er rensters...

Leontien van Moorsel over dominantie SD Worx: ‘Ik hoop dat er rensters vertrekken’

Als het aan Leontien van Moorsel ligt, dan mag het allemaal best wat minder met de suprematie van SD Worx. Volgens de oud-wereldkampioene zitten de toppers nu niet genoeg verspreid.

Voor SD Worx was 2023 het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van het team. De ploeg wist bijna alle grote koersen te winnen. Maar doordat er nu zoveel goede rensters in datzelfde team rijden, botst het ook wel eens onderling.

Dat begon al bij de start van het seizoen, tijdens de Strade Bianche. Lotte Kopecky begon daar voor de zege te sprinten terwijl Demi Vollering had verwacht de zege wel even geschonken te krijgen van haar Belgische ploeggenote.

En ook op het EK in Drenthe was Lorena Wiebes allesbehalve tevreden met hoe de koers verlopen was. Ze gaf achteraf aan dat het dit seizoen best vaak net niet is geweest voor haar.

”Ik heb dit jaar best wel vaak gehad dat ik sprintte voor de tweede of derde plek omdat er een ploeggenote wegreed. Je persoonlijke doel is uiteraard om te winnen, dan blijf je wel een beetje met gemengde gevoelens achter.”

Lotte Kopecky en Demi Vollering vechten onderling uit tijdens de Strade Bianche.
Lotte Kopecky en Demi Vollering vechten het onderling uit tijdens de Strade Bianche. Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023

Van Moorsel

Volgens Leontien van Moorsel zijn dit soort situaties onvermijdelijk in zo’n ploeg als SD Worx: ”Het is natuurlijk goed dat ze allemaal willen winnen, hè. Daarvoor ben je topsporter, daarvoor ben je een winnaarstype. Dus die onderlinge frustratie af en toe is prima. Maar je ziet mooiere wedstrijden als het niet één groot machtsblok is, maar die macht verspreid is over meerdere ploegen. Dus ik hoop stiekem ook wel dat er rensters weggaan.”

En volgens de oud wereld en olympisch kampioene zullen de rensters dat zelf nu ook wel gaan beseffen. ”Ik denk dat de toprensters uit de ploeg nu ook wel gaan voelen dat ze wellicht een andere ploeg moeten gaan zoeken, want het botst steeds vaker.”

“Je ziet het op het afgelopen EK, met Wiebes en Bredewold. En dan heb je daar ook nog rensters van andere landen, maar voor dezelfde ploeg, zoals Lotte Kopecky. Dus het is ook best wel moeilijk, en het zijn allemaal winnaarstypes.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Verstikkend?

Of de suprematie goed is voor het wielrennen? Volgens de oud-renster niet. ”Ik kan mij voorstellen dat het voor de concurrentie verstikkend werkt. Het is natuurlijk altijd mooier als de grote toppers meer verspreid zitten. Als bijvoorbeeld een Kopecky zou kiezen voor een andere ploeg, dan krijg je alweer meer strijd en dan bouw je ook weer samen naar een hoger niveau toe.”

Maar tegelijkertijd neemt Van Moorsel wel haar hoed af voor ploegleider Danny Stam. ”Hoe hij deze ploeg zo oppermachtig heeft gemaakt is ook gewoon de verdienste van de uitermate goede begeleiding van de ploeg. Want ze winnen echt niet alleen koersen meer met de megatalenten als Kopecky en Vollering. Ze kunnen nu dus ook met een Bredewold – die op voorhand niet de kopvrouw is – het EK winnen. En dat vind ik wel heel knap.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Meer zoals dit

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...