Kan Jumbo-Visma in China nog de vijfde van de zes uitgelekte doelstellingen behalen?

Met Olav Kooij aan de start in de Tour of Guangxi zit het laatste doel dat Jumbo-Visma zich had gesteld er misschien nog in.

Visit Friesland Elfstedenrace

Na drie edities die niet doorgingen vanwege de coronapandemie trekt het WorldTour-peloton aan het einde van heg seizoen eindelijk weer naar China. Ook Jumbo-Visma is van de partij en zij hebben nog een belangrijk doel in de zesdaagse rittenkoers Tour of Guangxi.

Uitgelekte Powerpointpresentatie

Dat doel is: de nummer één-positie in de UCI Team Ranking. Hoewel de geelzwarte ploeg zo ongeveer alles won wat er te winnen viel, staat UAE Team Emirates boven de Nederlandse ploeg op die ranglijst. In dit artikel lees je hoe dat precies kan.

Een tijdje geleden lekte er een interne Powerpoint-presentatie van Jumbo-Visma uit waarin de doelen van de ploeg aan het begin van dit seizoen stonden: eindwinst in Tour, Giro en Vuelta, winst in de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix en tien overwinningen met sprinter Olav Kooij.

Die verwezenlijkten ze bijna allemaal, op de winst van een kasseienmonument na, waar de geelzwarte brigade stuitte op een sterke Pogacar en Van der Poel.

Merijn Zeeman en de zijnen gingen ervan uit dat het bereiken van die doelstellingen automatisch zou leiden tot het verwezenlijken van het zesde, bijkomende doel: de nummer één-positie in de UCI-team ranking.

Tekst gaat door onder de tweet

Alle ballen op Kooij

Maar zo zit het dus voorlopig niet. Omdat de puntentelling een beetje apart en moeilijk te voorspellen is, weet eigenlijk niemand of Jumbo-Visma nog een reële kans heeft om UAE Team Emirates van de troon te stoten, maar Jumbo-Visma heeft in China wel een sterke ploeg mee.

Olav Kooij is de kopman en hij lijkt minimaal drie sprintkansen te krijgen. Hij krijgt steun van de broers Van Dijke in de sprintvoorbereiding. Steven Kruijswijk en Milan Vader zijn mee om een klassement te kunnen rijden.

In de sprintetappes krijgt Kooij onder andere concurrentie van sprinters als Jonathan Milan, Sam Bennett, Max Walscheid, Sam Welsford en Elia Viviani. Hier zouden nog namen bij kunnen komen, want de voorlopige deelnemerslijst van de WorldTour-etappekoers is nog niet compleet.

Je kunt de Tour of Guangxi iedere dag vanaf zeven uur 's ochtends volgen via Discovery+ of de andere manieren waarop Eurosport de koers digitaal aanbiedt.

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023