Dit is waarom Jumbo-Visma (waarschijnlijk) niet de beste ploeg van het jaar is volgens de UCI-ranglijst

Jumbo-Visma won bijna alles wat er te winnen viel, maar voert niet de UCI-ranking aan. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.

Famenne Ardenne Classic 2023

We schreven er al eerder over onder de kop 'Raar maar waar: Jumbo-Visma volgens UCI-ranglijst níét de beste wielerploeg ter wereld'. En raar is het nog steeds. Maar we zullen toch proberen uit te leggen waarom de ploeg die bijna alles won niet bovenaan de ploegenranglijst van de internationale wielerbond prijkt.

Rollende ranglijst

Met eindoverwinningen in alle drie de grote rondes en een sloot aan andere zeges zou je verwachten dat ze die ranglijst ook aanvoeren - eigenlijk stelde Jumbo-Visma alleen in de monumenten wat te teleur, al behaalde het daar ook nog wel ereplaatsen die punten opleveren.

Maar nee, UAE Team Emirates staat bovenaan. Daar zijn eigenlijke twee verklaringen voor. De eerste is dat de UCI-teamranking een zogenaamde 'rollende ranglijst' betreft.

Die kennen we ook wel uit het tennis en golf. ZO'n ranglijst wordt op basis van de afgelopen 52 weken opgemaakt. Je verdedigt dus eigenlijk je punten. Concreet: Jumbo-Visma won in 2022 de Tour met Vingegaard. Die punten tellen dus mee tot de Tour van 2023 weer was verreden. Die wonnen ze weer, maar netto krijg je er dan dus geen punten bij.

Verandering regels

Daar komt bovenop dat de UCI de regels wat aanpaste, en die regelgeving pakt voordelig uit voor de ploeg die de ranglijst nu aanvoert: UAE Team Emirates.

In 2022 telden alleen de punten die de beste tien renners van een ploeg scoorden. Dit jaar is dat aangepast naar de beste twintig renners. En de emiratenploeg scoort met renners als Marc Soler, Mikkel Bjerg en Pascal Ackermann in die categorie beter dan Jumbo-Visma.

Het Nieuwsblad vogelde zelfs uit dat de Noor Per Strand Hagenes de veertiende renner van Jumbo-Visma is, terwijl het 20-jarige talent officieel nog voor het development-team van Jumbo-Visma rijdt - hij zal in 2024 wel volwaardig lid zijn van het WorldTour-team. Daarbij reed UAE Team Emirates afgelopen seizoen ook veel meer koersen dan Jumbo-Visma: pakweg 90 tegenover pakweg 60.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Punten scoren in China

Overigens heeft Jumbo-Visma nog één WorldTour-wedstrijd om 2023 alsnog als nummer één op de UCI-ranglijst af te sluiten. Vanaf donderdag staat in China de Tour of Guangxi op het programma. Omdat het een WorldTour-wedstrijd betreft zijn er nog aardig wat punten te verdienen.

En de koers werd vorig jaar afgelast, dus Jumbo-Visma (en andere ploegen dus uiteraard ook niet) hebben geen punten te verdedigen. Met Olav Kooij in de ploeg en de eerste drie ritten die behoorlijk vlak zijn, kan de geelzwarte formatie flink scoren.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023