Deze 10 Nederlanders en Belgen in de WorldTour hebben (officieel) nog geen contract voor 2024

Er zijn nog plekjes in de WorldTour, maar ze worden wel steeds schaarser. Deze Nederlanders en Belgen leven tussen hoop en vrees - of hebben ze toch al een plekje?

CRO Race 2023 - 8rd Edition - stage 6

Voor een aantal van onderstaande renners zal gelden dat ze al onderdag hebben gevonden voor 2024, maar dat het nieuws daarover simpelweg nog niet wereldkundig is gemaakt door de ploeg, maar voor anderen zal het ook nagelbijten zijn of er nog plek voor hen is in de WorldTour, of anders een niveau daaronder bij een procontinentale ploeg.

Hieronder zetten wij de drie Nederlanders en zeven Belgen op een rijtje die officieel nog geen contract hebben voor 2024. Omdat we toch een Nederlandse site zijn, beginnen we met de Nederlanders...

1) Antwan Tolhoek

Antwan Tolhoek valt in de laatste categorie uit de eerste alinea van dit stukje: zijn contract bij Lidl-Trek wordt sowieso niet verlengd en de Zeeuw moet dus op zoek naar een nieuwe ploeg. Wij zouden het olijke klimmerstype wel in het shirt van TDT-Unibet willen zien rijden.

2) Julius van den Berg

Julius van den Berg valt dan weer in die andere categorie. De 26-jarige renner rijdt in 2024 sowieso niet bij zijn huidige ploeg EF Education-EasyPost, maar liet al wel weten dat hij bij een andere ploeg heeft getekend. Welke dat is, mocht hij nog niet bekendmaken.

Een hereniging met z'n maatje Fabio Jakobsen bij Team dsm-firmenich? Er zou nog plek moeten zijn bij de Nederlandse formatie, want wij tellen tot nu toe acht nieuwe aanwinsten en tien vertrekkers bij de ploeg.

3) Wesley Kreder

Cru gezegd is Wesley Kreder allang blij dat hij nog leeft. De telg uit de Kreder-fietsfamilie kreeg onlangs een hartaanval, maar zit inmiddels weer op de fiets. Maar hoe het verder gaat? "Het is nu niet de tijd om vooruit te plannen, maar om goed te herstellen en te genieten. Ik ben zo blij dat ik leef!", zei Kreder daar eerder over tegen de NOS.

Wesley Kreder eerder dit seizoen voorafgaand aan Omloop Het Nieuwsblad | Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023

4) Jens Keukeleire

De 34-jarige Belg zei eind juli tegen Wielerflits dat hij nog niet wist wat hij in 2024 zou doen. Dus misschien stopt hij wel helemaal met wielrennen. Hij rijdt op dit moment bij EF Education-EasyPost. Die hebben nog wel plek voor komend seizoen en maken hun contractverlengingen doorgaans vrij laat bekend.

UPDATE: Jens Keukeleire heeft inmiddels op z'n eigen Instagram bekendgemaakt dat hij volgend seizoen niet meer actief is in het peloton; hij hangt de fiets aan de haak.

5) Amaury Capiot

De 30-jarige Capiot reed de afgelopen drie seizoenen voor Arkea-Samsic en is voor die ploeg op dit moment nog actief in de Chines Tour of Guangxi. Zijn huidige ploeg heeft nog plekken voor komend seizoen. Capiot werd aan het begin van het seizoen geplaagd door een knieblessure.

6) Jelle Wallays

Wallays was het afgelopen seizoen ploeggenoot van Wesley Kreder bij Cofidis, maar zijn toekomst als profwielrenner is onzeker. Hij wil zelf nog door, maar recent deed hij tegenover Wielerflits zijn beklag dat ploegen tegenwoordig alleen nog maar op zoek zijn naar jong talent.

7) Dries De Bondt

De 32-jarige Belg rijdt komend seizoen in ieder geval niet bij zijn huidige ploeg Alpecin-Deceuninck, want die maakten gisteren hun 30-koppige selectie bekend. De Bondt zou naar AG2R Citroën gaan, maar officieel bevestigd is het nog niet.

8) Laurens De Plus

De Plus reed een knappe Giro in dienst van Geraint Thomas en kwam in de Vuelta lullig ten van in de openingsploegentijdrit en moest die koers meteen geblesseerd verlaten. INEOS is doorgaans laat met contractverlengingen bekendmaken, dus waarschijnlijk zien we de Belgische klimmer komend seizoen gewoon in Britse loondienst.

9) Bert Van Lerberghe

De lead-out van Tim Merlier en Fabio Jakobsen bij Soudal Quick-Step zat natuurlijk in een onzekere periode gezien alle fusieperikelen. Nu dat niet doorgaat, zal er sowieso wel plek zijn bij zijn huidige ploeg, maar officieel is dat nog niet.

10) Lawrence Naesen

Grote broer Olivier tekende bij bij AG2R Citroën, maar voor de toch ook alweer 31-jarige Lawrence Naesen geldt dat (nog) niet. Hij hoopt op contractverlenging en daar zou dan in de komende weken toch wel duidelijkheid over moeten komen - of misschien weet hij het zelf al wel.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023