Dit zijn (volgens geruchten) de vijf aankomsten bergop in de Tour 2024

Als we de geruchten mogen geloven, dan belooft de Ronde van Frankrijk volgend jaar veel spektakel op te leveren.

Tour de France 2022 stage 17

Op de officiële bekendmaking van de route is het nog even wachten, maar op de website Velowire weten ze nu al ongeveer hoe het parkoers van de Ronde van Frankrijk er volgend jaar zal uitzien. Volgens Velowire, dat alle geruchten bijhoudt, zullen er in totaal vijf aankomsten bergop zijn.

Het is al langer bekend dat Firenze in 2024 de Grand Départ mag organiseren. Daags nadien trekt het peloton naar Cesenatico, de geboorteplaats van Marco Pantani. Op de vierde dag verlaat het peloton Italië en trekt het naar de Franse Alpen.

Plat d'Adet

Voor de eerste aankomt bergop is het echter wachten tot week twee, wanneer de renners door de Pyreneeën rijden. Rit 14 zou van start gaan in Pau en finishen op Pla d'Adet (10.2 km, 8%). De loodzware Pyreneeëncol krijgt het label van buiten categorie.

Plat d'Adet werd 10 keer eerder beklommen in de Tour. Het zal overigens exact 50 jaar geleden zijn dat Raymond Poulidor de allereerste aankomst op die klim won.

Plateau de Beille

Daags nadien volgt al de tweede finish bergop. Op de Franse nationale feestdag moeten de renners over Plateau de Beille, een monster van 16 km aan 7.7% gemiddeld. Het is al van 2015 geleden dat het skioord nog eens in het parkoers werd opgenomen. De Spanjaard Joaquim Rodríguez kwam toen als eerste boven.

Photo VK/PN/Cor Vos © 2015

Een dag later mogen de renners voor de tweede keer een dagje rusten. Daarna trekt het peloton naar de zuidelijke Alpen, waar opnieuw twee aankomsten bergop wachten.

Super Dévoluy

De 17e etappe voert het peloton volgens de geruchten naar de tweetrapsraket Col du Noyer (11.2 km, 7%) en Super Devoluy (3.8 km, 5.9%). Die tweetrapsraket vormde in 2016 het slotakkoord van de Dauphiné.

Photo LB/RB/Cor Vos © 2016

Isola 2000

De 19e etappe finisht opnieuw in een skiressort. Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, bevestigde op X dat de aankomst op Isola 2000 (15.5 km, 7.2%) ligt. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de top flink wat meters boven het zeeniveau.

Het is nog maar de derde keer dat het Tourpeloton over Isola 2000 gestuurd wordt. De laatste keer was in 2008. In 1993 lag daar de finish en kwam de Zwitser Tony Rominger als eerste boven.

Col de la Couillole

De vijfde en laatste aankomst bergop werd reeds bevestigd door de organisatie. Op de voorlaatste dag staat een loodzware etappe met finish bovenop Col de la Couillole (15.9 km, 7.4%) op het programma. Tadej Pogacar won er dit voorjaar de voorlaatste rit in Parijs-Nice.

Slottijdrit

De Tour kent volgend jaar trouwens een razendspannend slotakkkoor in het Zuiden van Frankrijk. Op de slotdag worden er immers geen rondjes gereden in Parijs (vanwege de Olympische Spelen). De organisatie kiest in de plaats voor een zware klimtijdrit van 35 kilometer met start in Monaco en aankomst in Nice.

Op 25 oktober wordt in Palais des Congrès (Parijs) het officiële parkoers gepresenteerd.