🎥 Kooij pakt twaalfde seizoenszege, compleet Nederlandse top 3 in China

Oranje boven in China! De derde etappe in de Tour of Guangxi werd een Nederlands feestje.

Gree-Tour of Guangxi 2023 stage 3

In de eerste twee etappes wist Olav Kooij niet echt potten te breken in de Tour of Guangxi, met twee zesde plekken. Maar in rit drie sloeg hij toe. Het jachtluipaard van Numansdorp was bovendien twee landgenoten te snel af in de straten van Nanning.

Het was geen biljartlakenvlakke rit in China. Verre van zelfs, want op zo'n 10 kilometer van de streep lag een klim van een kilometer met een stijgingspercentage van 11,3 procent - die deden ze overigens een paar keer, want de etappe speelde zich af op een lokaal cicruit.

Nederlands onderonsje, De Lie valt

Een Vlaams klimmetje dus in China. Of een VAM-berg, zo je wil. En sinds het EK weten we dat Kooij dat wel aankan. Veel andere sprinters niet en bovendien kwam de Arnaud De Lie ten val in de slotfase van de rit. Mede daarom bleken de belangrijkste concurrenten van Kooij plotseling twee landgenoten.

In de sprint rekende het 21-jarige talent af met de verrassende Rick Pluimers van Tudor Cycling en Marijn van den Berg van EF Education-EasyPost. Hieronder zie je de beelden van de sprint.

Het was voor Kooij de twaalfde zege van het seizoen. Het leeuwendeel daarvan behaalde hij in de Tour of Britain, waar hij met hulp van lead-out Wout van Aert vier etappes won. De ritzege in China is de derde zege in de WorldTour voor de jonge Zuid-Hollander dit seizoen; hij won al eerder ritten in Parijs-Nice en de Ronde van Polen.

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023