🎥 Met de neus in de boter... ehh modder: vanavond meteen een heerlijke moddercross in Amerika!

Het crossseizoen begint vanavond echt, met een wereldbeker in Amerika. En wat voor eentje, want het ligt er modderig bij!

Het wegseizoen zit er nu wel zo'n beetje op, maar gelukkig neemt de cross meteen over. En hoe! De weergoden lijken een beetje mee te denken en toverden het parkoers van de eerste wereldbekercross in de Verenigde Staten om tot een modderpoel.

Het is al bijna een traditie (waar niet iedereen even blij mee is, gezien de hoge kosten). Aan het begin van het seizoen maken de Europese crossers de oversteek over de Atlantische Oceaan voor wat veldritten in de Verenigde Staten.

Dit seizoen is er helaas maar één wereldbekermanche: die van Waterloo in Wisconsin, op en rond het terrein van de Amerikaanse fietsenproducent Trek. Maar dat belooft wel een mooie veldrit te worden, want het regende de afgelopen dagen flink in Waterloo - nomen est omen.

Filmpje Puck Pieterse

Puck Pieterse was al in Noord-Amerika voor de laatste manches van de wereldbeker mountainbiken (ze won het eindklassement!) en plakte dus deze wereldbeker ook nog even aan die trip vast. Zoals we inmiddels van haar gewend zijn, postte een parkoersverkenning op haar YouTube-kanaal.

De Amersfoortse is enthousiast al altijd en lijkt de modder helemaal niet erg te vinden. Hieronder bekijk je het modderige rondje in Waterloo, met deskundig en grappig commentaar van Pieterse.

Sven Nys

Ook Sven Nys, ploegmanager van Baloise-Trek Lions is in Amerika en liet aan Sporza al weten dat hij een mooie cross verwacht. "Eergisteren is het slechte weer hier losgebroken. Tot zondagochtend voorspellen ze regen. Een loopcross gaan we niet krijgen, wel cross-cross. Het gaat spectaculair worden", belooft hij.

Vrijdag zag hij al z'n poulains Shirin van Anrooij en Pim Ronhaar het opwarmertje winnen in Waterloo: de Trek Cup, een cross van een lagere categorie, waar veel toppers niet aan meededen. Van Anrooij versloeg wel Zoe Bäckstedt met zo'n 40 seconden voorsprong.

Vanavond vanaf 19.30 uur

Je kunt de cross in Waterloo vanavond 19.30 uur Nederlandse en Belgische tijd volgen op Eurosport 1. Ook de NOS zendt dit seizoen alle wereldbekermanches live uit. Die in Waterloo alleen niet op tv, wel via de livestream en de digitale tv-app.

Zoals gebruikelijk rijden de vrouwen eerst hun cross. Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zijn dus in Amerika, maar ook wereldkampioene Fem van Empel maakte de oversteek. Na de vrouwen, starten de mannen iets na negenen aan hun cross. Kan Thibau Nys z'n goede prestatie van vorige week in Beringen een vervolg geven en nemen de youngsters ook in de mannencross over?

Cyclocross
  • Beeld: YouTube Puck Pieterse