Interview | Tim Heemskerk over Milan Vader: ‘We zien heel veel perspectief, maar hij heeft zijn potentie nog niet kunnen laten zien’

Milan Vader heeft op de valreep een prachtige WorldTour-zege geboekt. De Zeeuw won de Tour of Guangxi. Trainer Tim Heemskerk over Vader.

Gree-Tour of Guangxi 2023 stage 4

In de nieuwe Wieler Revue, hier te bestellen, spraken we met Tim Heemskerk, trainer van Jonas Vingegaard en van Milan Vader. Voordat Heemskerk in dienst kwam bij Jumbo-Visma was hij onder meer bondscoach van de Nederlandse mountainbikers. De komst van Milan Vader in 2022 kan dan ook niet los worden gezien van de connectie met Heemskerk, die momenteel trainer is van de Zeeuw.

Samen beleefden ze een zware periode, want vorig jaar kroop Vader door het oog van de naald na een zware valpartij in de Ronde van Baskenland. Onlangs heeft Vader een lange trainingsstage achter de rug om de laatste stap naar zijn oude niveau te zetten.

"Het gaat vooruit met Milan", zei Heemskerk een maand geleden. "Hij is drie weken in Tignes geweest, want hij voelde dat hij nog niet helemaal terug was. Door middel van trainingen willen we de laatste stap zetten. Nu zit hij hopelijk weer in de buurt van het niveau dat hij had tijdens de Ronde van Baskenland, want op het moment van zijn val was Milan héél goed."

Primoz Roglic

Dit jaar reed Vader nog niet veel koersen. Al liet hij zich in januari van zijn positieve kant zien tijdens de Tour Down Under en eindigde hij 34ste in Strade Bianche. Nog geen jaar na zijn ongeval.

"Milan en ik kennen elkaar al heel lang, maar in het wegwielrennen moeten we nog uitzoeken wat werkt. Door zijn val hebben we bijna een jaar verloren. De Tour Down Under was een lichtpunt, want zonder pech had hij in Australië bij de eerste tien van het algemeen klassement kunnen finishen. Hij mist nog iets, maar er is licht aan het einde van de tunnel.”

Toen Vader bij Jumbo-Visma tekende, waren de verwachtingen rondom hem hoog. "We zien iemand die op korte beklimmingen heel explosief is. Iemand die een sprint kan winnen én uit een andere sport komt. Op die manier kun je hem vergelijken met Roglič, maar je weet niet hoe iemand zich door ontwikkelt. En dan komt er bij Milan nog zo’n zware crash overheen."

"Alleen zijn waardes waren zeker in orde toen hij bij de WorldTour-ploeg kwam. Al moest zijn aerobe drempel omhoog, want mountainbiken vergt een meer anaerobe inspanning. Je gaat diep in het rood en dan herstel je vervolgens in de afdaling. Alleen de waardes die hij trapte en zijn vo2max… Laat ik het zo zeggen: we zagen veel perspectief, maar door die val heeft hij zijn potentie nog niet kunnen laten zien. Hopelijk gaat de potentie snel eruit komen."

Magazine
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023