Interview | Sepp Kuss: 'Ik verdiende het om de Vuelta te winnen'

Sepp Kuss was de meesterknecht, maar is nu groterondenwinnaar. Hij vindt ook dat hij de zege verdiende in Spanje. Maar de Tour...?

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

Onze nieuwste editie van het magazine (nu in de winkel of hierrrr te bestellen) is een vrouwenspecial, met derhalve veel aandacht voor vrouwenkoers, maar uiteraard konden en wilden we ook niet heen om bijvoorbeeld Mathieu van der Poels wereldtitel. En ook de verrassende winnaar van de Vuelta passeert de revue. We spraken hem en hier lees je alvast een deel van het interview. 

Wat is het gevoel na deze Vuelta?

“Het is erg bevredigend. De Vuelta is de koers waar ik de meeste liefde voor voel. Sinds ik beroepsrenner ben heb ik nog geen editie van de Ronde van Spanje overgeslagen en ik kijk er ook altijd naar uit. Niet in de laatste plaats omdat ik er woon en mijn vriendin een Spaanse is.”

Wat waren je verwachtingen voor de koers?

“Voor de Vuelta was ik absoluut niet met winnen bezig. Ik dacht dat ik Vingegaard en Roglič zou moeten helpen voor het klassement en misschien dat er een kansje voor mezelf in zat om een rit te winnen. Ik ploos het routeschema uit om te kijken in welke ritten ik het rustiger aan zou kunnen om wat energie te sparen.”

Gaat de eindzege je status veranderen?

“Nu is het duidelijk waar ik toe in staat ben. Ik heb gedurende drie weken laten zien dat ik op niveau kan presteren en zelfs een grote ronde kan winnen. Maar ik weet niet wat dit voor mijn toekomst betekent. Ik zal ook de komende jaren graag nog mooie wedstrijden willen winnen. Ik maak het niet gecompliceerder dan nodig is.”

Op de Angliru reden Vingegaard en Roglic bij je weg. Dacht je op dat moment dat jouw avontuur in de rode trui erop zat?

“Nee, ik gaf de hoop zeker niet op. Het was ook niet een slechte dag ofzo. Jonas en Primoz reden in de slotkilometer bij me weg en ik probeerde gewoon zo snel mogelijk bij de finish te komen. Ik probeerde m’n verlies te beperken en volgens mij slaagde ik daar goed in. Op de streep dacht ik dat ik de rode trui kwijt was en met die gedachte had ik op dat moment ook vrede. Het was een verrassing dat ik de trui nog steeds had.”

Is er uitgesproken wie de Vuelta moest winnen?

“Voor de Vuelta wisten we uiteraard niet dat we de sterksten in koers zouden zijn. Het was een ongekende luxe om de eerste drie podiumplekken te bezetten. Het was een verrassing en daar kun je je ook nooit op voorbereiden. We wilden allemaal duidelijkheid in die nieuwe situatie en die is er ook gekomen. Maar ik verdiende het wel om de Vuelta te winnen.”

Tekst gaat verder onder de advertentie

Heb je nu ook klassementsaspiraties voor de Tour?

“Ik realiseer me dat de Vuelta niet de Tour is. De dynamiek van de koers is heel anders. Voor mij is de Vuelta de perfecte koers. Minder stress en minder gevaarlijke etappes. In de Tour is elke dag supernerveus, zwaardere overgangsetappes en minder steile beklimmingen. Niet ideaal voor mij."

"Normaal gesproken zal ik volgend jaar in juli weer werken voor Jonas maar ik houd ervan om als joker achter de hand te worden gehouden. Dat werkt voor mij motiverend en ik wil benadrukken dat ik ook graag voor een kopman werk.”

Wat is het grote verschil tussen meesterknecht en kopman zijn?

“De mentale kant is anders. Normaal gesproken ga ik een koers in en heb ik niets te verliezen. Nu had ik wel wat te verliezen en daar moet je mentaal mee om kunnen gaan. Gelukkig lukte me dat. Ik kan nog steeds de anonieme renner zijn, hoewel ik me goed besef dat er meer van me verwacht gaat worden in de komende jaren. D

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos ┬ę 2023