Bernal wil in Vuelta trilogie voltooien: 'Denk niet dat Vingegaard, Pogacar en Evenepoel hebben wat ik niet heb'

Egan Bernal droomt ervan om ooit weer de gevleugelde klimmer te zijn die hij was voor zijn horrorcrash in 2022.

Vuelta Espana 2023 - Stage-18

Egan Bernal mag zich gelukkig prijzen dat hij nog steeds profrenner is, na zijn zware crash in januari 2022. De Colombiaan knalde toen tijdens een training keihard op een stilstaande bus. Het lijstje blessures was eindeloos: Elf ribfracturen, geperforeerde longen, een borsttrauma en twintig breuken in de knieschijf, duim, middenhandsbeentje, dijbeen, hals- en ruggenwervels.

"Het is niet normaal dat ik die val overleefd heb", zegt Bernal daarover in gesprek met CyclingNews. "Ik ben blij dat ik nog leef. Voor die crash was ik alleen maar bezig met winnen. Maar als je lange tijd in een ziekenhuisbed gelegen hebt en niet kon bewegen, dan besef je dat er meer is dan koersen winnen."

Bernal herstelde wonderbaarlijk en maakte zeven maanden later al weer zijn rentree in het peloton, weliswaar zonder noemenswaardige resultaten. 2023 was een jaar van vallen en opstaan. De Tourwinnaar ging vaak tegen het asfalt en lag meerdere keren in de lappenmand.

Hij toonde echter ook tekenen van beterschap met een 8e plek in de Ronde van Romandië en een 12e plek in de Dauphiné. De Tour en de Vuelta reed hij helemaal uit. "Ik reed grote wedstrijden met korte rustperiodes. Het was een lastig seizoen, maar het was een goede beslissing. Hopelijk betaalt het zich volgend jaar uit."

Vuelta

Bernal heeft nog steeds veel ambitie en wil dolgraag terug de renner worden die hij was toen hij in 2019 de Tour en in 2021 de Giro won. "Ik word elke dag wakker met de gedachte om terug mijn oude niveau terug te vinden. Anders was ik al gestopt met koersen." (Lees verder onder de foto)

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2019

Enkel de Vuelta ontbreekt nog op zijn palmares. Bernal is dan de achtste renner in de wielergeschiedenis die alle grote rondes één keer gewonnen. "Dan ben ik tevreden over mijn carrière. Ik werk er hard voor. Ik denk niet dat Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel iets hebben wat ik niet heb of omgekeerd. Ik zou heel graag mezelf op mijn beste niveau vergelijken met hen."

Froome

Voormalige ploegmakker Chris Froome maakte in 2019 hetzelfde mee als Bernal. De viervoudige Tourwinnaar ging in de Dauphiné keihard tegen het asfalt en ook hij liep een eindeloos lijstje blessures op. "Ik heb tijdens mijn herstel een paar keer met hem gesproken", zegt Bernal. (Lees verder onder de foto)

Photo Dario Belingheri//RB/Cor Vos © 2019

"Froomey was mijn jeugdheld. Ik heb enorm veel respect en bewondering voor hem. Hij is zelfs de reden waarom ik in 2018 bij Sky getekend heb. Het was een droom om samen met hem in een team te rijden. Hij heeft me geleerd dat je moet doen wat je wil doen voor jezelf, niet voor andere mensen."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023