Belgische UCI-topman neemt Thibau Nys de maat: 'Als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan zitten we met een probleem'

Peter Van Den Abeele gaat over het veldrijden bij de UCI en is nkiet te spreken over de keuzes van Thibau Nys en anderen.

Koppenbergcross 2023 men

Peter Van Den Abeele is zelf een oud-velrijder en oud-mountainbiker, die één keer Belgisch kampioen werd en drie keer de Koppenbergcross won. Tegenwoordig is zijn officiële functie Coördinator Veldrijden bij de UCI.

Hij heeft dus een flinke vinger in de pap bij de internationale wielerbond, die de afgelopen jaren de kalender van het veldrijden flink volpropte met een groot aantal Wereldbekerwedstrijden. De zondagen zijn bijna allemaal voor die wedstrijden, waarin ook het meeste prijzengeld is te verdienen.

Toch zijn er renners (en ook rensters) die het klassement laten schieten. Bij Sporza zegt Van Den Abeele dat hij er begrip voor heeft dat Van der Poel, Van Aert en Pidcock rust ingelasten na een zwaar wegseizoen (en we nemen aan dat dan ook geldt voor Van Empel, Pieterse - MTB - en Van Anrooij).

Streng voor Nys en Van der Haar

Maar voor crossers die wel een heel veldrijseizoen rijden en toch Wereldbekers laten schieten? Daarvoor is Van Den Abeele streng.

"Lars van der Haar heeft na zijn zege in Maasmechelen gezegd dat hij het Wereldbekerklassement laat vallen. Thibau Nys verkiest de Superprestige in Niel boven de Wereldbeker in Dendermonde."

"Ik heb respect voor renners die zeggen dat ze ervoor kiezen om rust te nemen. Maar de Wereldbeker benadelen voor een ander klassement?Als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan zitten we met een probleem. Dat is voor niemand goed, ook niet voor het veldrijden als discipline."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Alle Wereldbekers in december en januari?

Van Den Abeele denkt er wel aan om de Wereldbeker andermaal te hervormen. Hij heeft er verschillende ideeën voor, waarbij met name de bundeling een interessante gedachte is.

"Moeten prestaties in de Wereldbeker met meer punten worden beloond? Moeten we de Wereldbekercrossen in een kortere periode bundelen zodat alle toppers er wel kunnen bij zijn, bijvoorbeeld van december tot het laatste weekend voor het WK?"

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023