Hoe Niels Albert ooit een cross verkocht aan Sven Nys: 'Sven kwam naast mij rijden en vroeg of hij mocht winnen'

Vandaag staat de Jaarmarktcross in Niel op het programma en Niels Albert heeft nog een bijzonder verhaal over deze cross van veertien jaar geleden.

Hansgrohe Super Prestige Cyclocross race 2014
Hoogstraten

Veertien jaar geleden vochten toenmalig wereldkampioen Niels Albert en Belgisch kampioen Sven Nys een mooi duel uit op de Jaarmarktcross in Niel, met onder andere Zdenek Stybar en Radomir Simunek. De cross liep uit op een sprint, die gewonnen werd door Nys. Maar Albert bekende in de podcast Lambert & Albert dat Nys de cross cadeau had gekregen van hem.

Bonje op het bergje

''Ik heb toen heel het publiek over mij heen gekregen. We rijden met z'n tweeën naar boven. Maar ik raak net niet tot boven en Sven zat links van mij aan mijn binnenkant. Ik moest half wel half niet mijn voet aan de grond zetten en daardoor hinderde ik Sven en reed hij tegen een paaltje. Toen was ik weg en stond Sven daar nog half op dat bergje te sukkelen.

Toen ik naar beneden reed terug de wei in kreeg ik echt enorm veel boegeroep naar me toe, niet normaal. Een ronde later deed ik zo'n teken van ''roep maar hé, roep maar.'' Ik had al geen zin meer om nog door te rijden.''

Het incident:

''Maar wat gebeurt er, Sven komt naast mij rijden en zegt: 'Zullen we ervoor sprinten? Maar ik zou wel graag winnen.' Dus Sven won de koers. Wat ik jammer vond is dat Sven na de wedstrijd de supporters bedankte voor de steun die ze hem gegeven hadden. Want die hadden mij een uur lang uitgescholden. Toen had ik iets van: Eeeeej Sven, dat kun je niet menen gast. Toen was dat echt een klotegevoel, maar nu denk ik er met plezier aan terug. Ik hou van zulke verhalen.''

Gebeurde het vaker?

Paul Herygers is nieuwsgierig of er vaker crossen 'verkocht' werden en waarom dat dan gebeurde. ''Dat gebeurde gewoon af en toe”, zegt Albert. “Je gaat me nu toch niet vertellen dat dat nooit gebeurde? Dat kon zijn vanwege een wederdienst bijvoorbeeld. Of dat dit jaar ook nog gebeurt, dat weet ik niet. In mijn carrière is dat misschien drie keer voorgekomen en ik heb honderd grote crossen gereden.”

Pelotonpraat
  • photo JDM/PN/Cor Vos © 2014