Jos van Emden stuurde Jumbo-Visma brandbrief: 'Ik dacht, dit is echt niet meer mijn ploeg'

Jos van Emden trok aan de bel toen hij begin 2023 de seizoensplanning en de doelstellingen zag. Hij vond onder andere dat Olav Kooij er bekaaid vanaf kwam.

Paris - Tours 2023

Jos van Emden nam in Parijs-Tours afscheid als profwielrenner. De 38-jarige Zuid-Hollander zal komend seizoen ploegleider worden bij het vrouwenteam van Jumbo-Visma (dat net als de mannenploeg onder een andere naam zal gaan rijden).

Dat Van Emden een plek in de technische staf van de ploeg van Richard Plugge en Merijn Zeeman op het lijf geschreven is, werd duidelijk in de meest recente aflevering van de populaire podcast De Rode Lantaarn.

Daarin was Van Emden te gast en kwam het gesprek in de ruim twee uur durende show op een brief die hij schreef aan het begin van het seizoen.

Brandbrief

Als je twee uur de tijd hebt, kun je hierboven de podcast luisteren, maar anders belichten we hier even die brandbrief van Van Emden. Want een brandbrief was het.

"Ik kreeg mijn programma voor dit jaar en daar was ik helemaal niet tevreden over. Toen hoorde ik ook wat andere jongens gingen rijden en wat de doelstellingen waren van de ploeg. Ik dacht opeens: 'dit is echt niet meer mijn ploeg. Ik vond dat ik aan de bel moest trekken."

Dat deed hij dus in de vorm van een brief naar Merijn Zeeman en het kader van de ploeg. Daarin stelde hij onder andere de (geheime) doelstelling van het winnen van drieg grote rondes, en hoe dat ten koste ging van jonge renners aan de orde.

"Er werden zoveel offers gebracht. Bijvoorbeeld Olav Kooij, die een grote ronde verdiende. Maar ook Gijs Leemreize, die drie keer meestreed voor een etappezege in de Giro, ging geen grote ronde rijden. We hebben altijd renners opgeleid naar een hoger niveau en dat viel nu helemaal weg. Van die jonge gasten ging niemand een grote ronde rijden."

Tekst gaat door onder de advertentie

Van Emden gooit humor in de strijd

Aanvankelijk viel de brief niet goed bij de ploegleiding, maar na een ironische/cynische opmerking van Van Emden zelf, was alles weer oké. "Ik heb ook gezegd: 'Merijn, ik neem aan dat je alleen maar ja-knikkers wil'. En toen was alle kou ook uit de lucht."

En we weten ook allemaal hoe het gelopen is: Jumbo-Visma wón alledrie de grote rondes. Ook dat loste Van Emden dan maar op met een vleugje humor... "Ik heb hem een berichtje gestuurd: 'we hebben het er niet meer over', haha."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023