Thomas Dekker over transfer Quintana: 'Wielrennen is schoner, maar hier mag je best een kanttekening bij plaatsen'

Nairo Quintana werd in de Tour de France 2022 betrapt op het gebruik van Tramadol. Volgend jaar keert hij terug in de WorldTour.

Tour de France 2022 stage 11

Thomas Dekker vertelt in de podcast Live Slow, Ride Fast over de transfer van Quintana naar Movistar. "Het is eigenlijk bijzonder dat dit kan. Wielrennen is de enige sport waar je positief kunt zijn op Tramadol. Het is heel raar dat hij daarnaar gegrepen heeft. Dan zit de simpelheid in je hoofd om dat product toch te nemen, terwijl je weet dat ze erop controleren."

De analist benadrukt dat hij het prima vindt dat Quintana terugkeert, omdat hij graag ziet dat mensen een tweede kans krijgen in het leven. "Ik vind het alleen jammer dat er nooit een uitleg komt. Waarom heeft hij Tramadol genomen? Het is een substantie die nergens anders inzit, dus hij heeft het bewust oraal tot zich genomen. Daar heb ik een beetje moeite mee. Mensen in een kwetsbare situatie moet je beschermen, want het kan ook op een andere manier aflopen. Maar er wordt geen duidelijkheid gegeven."

"In de wielersport van nu zijn nog steeds veel mensen van vroeger betrokken. Wielrennen is weliswaar een stuk schoner, maar hier mag je best een kanttekening bij plaatsen. Als je dit doet, is ook de vraag: hoeveel schijt heb je dan bij andere dingen? Wat voor een drempel heeft Unzué ook? Waarom zou hij het doen?"

Movistar

Dekker kijkt dus ook vooral naar Movistar. "Het mag, maar als Quintana geen uitleg geeft, moet je het als Movistar doen. Het is 2023 en nog steeds is er een bepaalde luxe dat je als een van de grootste telecomaanbieders van Spanje, die kans geeft zonder enige uitleg. Het is opportunistisch. Soms heb je dat nodig in het leven, maar heeft een Unzué of Movistar dat nodig? Ik denk van niet."

Toch denkt Dekker niet dat de terugkeer van Quintana écht leeft in het peloton. "Ik denk niet dat jongens als Evenepoel of Kuss zich hier druk om maken. Lau (Laurens ten Dam, red.) zei ook tegen mij: 'doe je ding maar, ik ga nog een uurtje slapen.' Ik ben anders, want ik was zelf zo'n flapdrol. Ik zou het onrechtvaardig vinden. Quintana heeft er genoeg voor geboet, maar waarom hoeft Movistar hiervoor geen verantwoording af te leggen? Gewoon omdat het nog het oude wielrennen is."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022