Loeisterke Pim Ronhaar zegeviert in Wereldbeker Dendermonde

Pim Ronhaar heeft voor het eerst in zijn loopbaan een klassementscross gewonnen bij de elite. Hij was verreweg de sterkste in Dendermonde.

UCI Cyclo-Cross World Cup Dendermonde men 2023

Er was een hoop te doen om de Wereldbeker van Dendermonde, omdat er voorafgaand kritiek was van verschillende kanten op onder andere Thibau Nys, die de Wereldbeker in Dendermonde oversloeg. De start was voor Toon Vandenbosch, die al snel in zijn eentje voorop kwam te liggen. De start van Cameron Mason, vorig weekend verrassend tweede op het EK, was daarentegen desastreus.

De Brit kreeg te maken met materiaalpech en moest aan een inhaalslag beginnen. Dat deed Mason overigens op indrukwekkende wijze, want hij reed zich terug tot diep in de top 10. Tegen het einde kwam hij zichzelf enigszins tegen. Meedoen om de overwinning lukte hem dan ook niet meer. Eén renner stak er bovendien bovenuit: Pim Ronhaar. De Nederlander kwam samen voorop met Vandenbosch en Laurens Sweeck, maar op een zware modderstrook versnelde hij op indrukwekkende wijze.

Ideale ploegmaat

Niet veel later kwam Lars van der Haar samen met Vandenbosch en Sweeck. Zodoende was hij de ideale ploegmaat van Ronhaar, die zijn voorsprong bleef uitbreiden. De renner van Baloise-Trek ging de laatste ronde in met een voorgift van 33 seconden op Sweeck en Van der Haar. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Ronhaar reed onbedreigd naar zijn eerste klassementszege bij de elite. Van der Haar reed in de slotfase nog weg bij Sweeck en breidde zijn voorsprong in het Wereldbeker-klassement verder uit met de tweede plaats in Dendermonde. Sweeck completeerde het podium.

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos Ā© 2023