Sven Nys slaat terug naar UCI-voorzitter en verdedigt zoon

De verwijten van UCI-voorzitter David Lappartient aan het adres van Thibau Nys, zijn bij vader Sven in het verkeerde keelgat geschoten.

Koppenbergcross 2023 men

De UCI en zowat de hele veldritwereld liggen overhoop met elkaar. De reden zijn enkele bijzondere uitspraken van David Lappartient. De UCI-voorzitter is misnoegd over de vele afzeggingen in de wereldbeker en overweegt om renners en rensters die af en toe een wereldbekermanche overslaan, uit te sluiten van WK-deelname.

De kritiek was vooral gericht aan Thibau Nys, die er zondag in Dendermonde niet bij was. "Nys heeft een slecht resultaat behaald op het EK veldrijden en zegt dat hij moe is, maar waarom zou je zaterdag in Niel gaan rijden? Als je moe bent, rijd je niet."

Lappartient kreeg meteen forse kritiek over zich heen. Ook Sven Nys reageert in gesprek met Het Laatste Nieuws misnoegd. "Het slaat nergens op. Waarom moet je iemand onder druk zetten en verplichtingen opleggen? Elke renner, en zeker Thibau op z’n 21ste, heeft toch het recht om te kiezen waar hij al dan niet start?"

Nys junior is overigens niet van plan om plots wél alle wereldbeker te rijden. Dat was al bij aanvang van het seizoen het plan. "Hij houdt zich in deze fase van het seizoen aan één cross per weekend", legt vader Nys uit. "In december trekt hij trouwens met de wegploeg van Lidl-Trek twee weken op stage naar Calpe en valt er dus sowieso één crossweekend weg. Er zullen nog veel crossen geschrapt worden."

Kerst

In de overvolle Kersperiode worden maar liefst 11 crossen op 17 dagen verreden. Voorlopig staan enkel Diegem (28/12) en Baal (1/1) op de agenda van Nys. "Maasmechelen, Koppenberg en EK volgden snel op elkaar en we hebben gezien wat toen gebeurd is. Hij zat op de limiet. We moeten voorzichtig zijn met hem. Niet enkel omwille van zijn leeftijd, maar ook door wat hij dit jaar op de weg gepresteerd heeft."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023