HomePelotonpraatJos van Emden vertelt prachtige verhalen over Laurens ten Dam: 'Dan ging-ie...

Jos van Emden vertelt prachtige verhalen over Laurens ten Dam: ‘Dan ging-ie rekken, maar dat deed hij dus naakt’

Jos van Emden heeft een paar heerlijke verhalen in huis over hoe het was om met Laurens ten Dam op de kamer te liggen.

Jos van Emden nam in Parijs-Tours afscheid als profwielrenner. De 38-jarige Zuid-Hollander zal komend seizoen ploegleider worden bij het vrouwenteam van Jumbo-Visma (dat net als de mannenploeg onder een andere naam zal gaan rijden).

De Rode Lantaarn nam in een mooie podcast van meer dan twee uur ruim de tijd om met hem te praten over de toekomst, het heden en het verleden (en vogels en alles wat nog meer ter sprake kwam.

Als je een lange autorit voor de boeg hebt, of op een andere manier twee uur de tijd hebt: luisteren! Wij lichten er onder de podcast even wat anekdotes uit die Van Emden debiteerde nadat hij van een luisteraar de vraag kreeg wie nou in zijn carrièrre zijn vervelendste kamergenoot was.

Koffie-obsessie

Het antwoord daarop van Van Emden was Laurens ten Dam. Of ja, toch eigenlijk ook niet. Ten Dam verdient een andere kwalificatie.

“Het is niet de vervelendste, want het is wel een mooie kerel. Maar Laurens ten Dam was wel de meest bijzondere.” Op de vraag of hij daar wat voorbeelden van kan geven, volgt een lach en een zucht. “Goh, waar moet ik beginnen…”

Van Emden steekt van wal en begint met de koffie-obsessie van Ten Dam. “Laurens drinkt graag koffie. Wat betekende dat de hele kamer graag koffie dronk. Overal lag gemalen koffie. Dat was echt niet normaal! Heel de badkamer lag er vol mee, want dan ging-ie daar dan uitspoelen ofzo.”

Yoga en tabletje

Na het koffieverhaal is het tijd voor yoga, maar niet voordat hij Ten Dam toch even z’n excuses aanbiedt. “Sorry Lau, dat ik dit allemaal vertel, haha.” Maar Van Emden had het ook niet makkelijk. Hij werd immers ’s ochtends wakker van de oefeningen van Ten Dam.

“Wat ik niet begreep, is dat hij na al die tijd nog altijd op de startknop moest drukken: place your left hand around your knee… Okay, now move your right foot to your left knee”, zegt Van Emden de virtuele yoga-instructrice met zwoele stem nadoet. Dan ging-ie daarzo op bewegen, hij had dat op z’n tabletje staan.

Of hij lag op bed, ook met dat tabletje, en dan was het ineens ‘hoh!’. Zei je: wat is er? Las-ie een heel artikel voor uit de krant. Na zoveel keer ‘hoh!’ reageer je niet meer, maar dan begon-ie gewoon uit zichzelf het artikel voor te lezen, haha.”

Bericht gaat verder onder de advertentie

Naakte uitsmijter

Nadat hij nog een keer sorry zegt tegen Ten Dam, komt Van Emden nog met een ware uitsmijter over het rekken en strekken van Ten Dam.

“Dat vond ie belangrijk. Maar dat deed ie dus naakt, haha. En hij deed het altijd zo dat altijd nét zijn kont jouw kant op wees. Ging-ie zo met z’n handen naar z’n voeten… Dat was nog in de tijd dat we hem Jezus noemde, omdat ie zó mager was. Dan boog hij en zag je allemaal adertjes tussen z’n ribben lopen. Dat was een mooi gezicht, dat ga ik nooit vergeten, haha. Het staat echt op m’n netvlies.”

Van Emden wil tenslotte toch voor de zekerheid nog iets kwijt: “Even voor de duidelijkheid, Lau was een prima kamergenoot hè. Er was altijd wat te lachen.” Maar bijzonder was het dus wel…

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

Kunst op de fiets! De top 10 van renners die volgens ons het mooist op hun fiets zitten

Wielrennen is natuurlijk geen jurysport; het gaat om zo hard mogelijk van A naar...

NOS zoekt nieuwe wielercommentator. Wie moet het worden? Dit zijn de suggesties

Onlangs verscheen er op de website werkenbijde.nl een droomvacature: fulltime wielercommentator bij de nationale...

Onze selectie van voetballende wielrenners: deze 11 hebben de basis gehaald

Er zijn toch aardig wat wielrenners met een voetbalverleden (of andere voetballink). Wij maakten een selectie en denken dat Wielerland best eens hoge ogen zou kunnen gooien op het EK met deze opstelling. Op conditioneel vlak is het veruit het sterkste team in ieder geval...